Scheurkalender

Welkom bij Vraag de Vroedvrouw®!

Op deze pagina vind je nóg meer leuke en zinvolle informatie over elke maand van jouw zwangerschap,
bovenop de informatie van de geweldige zwangerschapskalender!

Wil je nog meer weten? Neem een kijkje op mijn website, of mijn Instagram!

Dag 2: Slik je foliumzuur of folaat?

Zoals je hebt gelezen in de zwangerschapskalender, is er een verschil tussen foliumzuur en folaat.

Hoe ik dit weet? Ik ben in alle onderzoeken gedoken over foliumzuur en folaat, en heb er een heel artikel over geschreven. Dus neem vooral een kijkje als je meer wilt weten!

Week 3: Help, ik ben kotsmisselijk!

De misselijkheid; wat kan die heftig zijn!

In de zwangerschapskalender staan al meerdere tips, om om te gaan met de misselijkheid.

Bij minder dan 4% van de zwangeren, is de misselijkheid allesoverheersend. Zij hebben last van Hyperemesis Gravidarum (HG). Heb jij het idee dat jij hieronder valt? Schakel jouw verloskundige in, en neem een kijkje bij Stichting ZEGH voor advies.

En ken jij iemand met HG? Ik heb aan zwangeren met HG gevraagd wat zij willen horen (en wat niet!).

Week 10: Oh nee, er zijn zoveel dingen die je niet meer 'mag' eten

Afbeelding voedselinfecties tijdens de zwangerschap

Er zijn zoveel verschillende ideeën over wat ‘gezond eten’ nu werkelijk is en het is ook wellicht voor iedereen een beetje anders. Op de scheurkalender vind je al een aantal tips, maar de belangrijkste:

Als je hartstikke misselijk bent, is alles wát je kan eten, mooi meegenomen

Wil je meer informatie over gezond eten tijdens de zwangerschap? De Groene Vrouw heeft goeie (onderbouwde) tips over eten. Als je makkelijk Engels leest, kun je ook bij Lily Nichols terecht.

Week 11: Zal ik het doen of zal ik het laten?

In de zwangerschapskalender heb ik al allerlei vragen voorgesteld, waar jij met je partner over na kan denken.

Over de NIPT heb ik (nog) geen artikel geschreven, maar ik ben wel al volledig in de verschillende vaccinaties (griepvaccinatie, kinkhoestvaccinatie & COVID-19 vaccinatie) gedoken. Zoals je van mij gewend bent; ik pluis het hele beleid én de wetenschappelijke onderzoeken helemaal voor je uit!

Qua testen en echo’s in de zwangerschap, maar ook als voorbereiding op de bevalling; lees je in over de rechten & plichten in de geboortezorg. De Geboortebeweging zet zich specifiek in voor de rechten van vrouwen in de geboortezorg.

Week 14: Hoe maak je een keuze?

Misschien had je al van BRAINS gehoord. Een superhandig ezelsbruggetje wat vooral even rust en ruimte geeft om na te denken.

En dit ezelsbruggetje is altijd toe te passen! Nu al, bij een test of een echo. Maar ook straks tijdens de bevalling komt BRAINS van pas.

Je kunt hier meer lezen over de BRAINS om in te zetten tijdens je zwangerschap en bevalling.

Week 19: De keuzes maken die bij jou passen

Zoveel informatie, zoveel opties, zoveel keuzes!

Maar o zo belangrijk om kennis op te doen en erachter te komen wat jíj wilt voor jouw bevalling.

Ik heb natuurlijk al mijn toffe boekentips in een highlight op Instagram op een rijtje gezet. 

Een zwangerschapscursus is vaak een goed uitgangspunt om je voor te bereiden op de bevalling. Daarnaast kun je bij Vraag de Vroedvrouw® allerlei artikelen over de bevalling vinden, voor extra diepgang!

Week 23: Een plan voor je kraamtijd

Het maken van een kraamplan kan een fijne manier zijn om je ook voor te bereiden op de kraamperiode; de eerste 6 weken na de bevalling.

Zeker bij een eerste zwangerschap, merk ik dat de focus van de voorbereiding vaak op de bevalling ligt, terwijl de tijd ná de bevalling, ook de nodige voorbereiding vergt!

Als je borstvoeding wilt geven, is het slim om je daarin te verdiepen; hierdeel ik een aantal fijne tips voor verdieping. Ook hebben we op Vraag de Vroedvrouw® een artikel geschreven over ‘de eerste 40 dagen’, waarin we het fysieke, mentale en emotionele herstel beschrijven van de kraamtijd.

Week 34: Het uitkloppen van de navelstreng

Heb jij wel eens van ‘afnavelen’ gehoord? Dit is het doorknippen van de navelstreng. En zoals je kon lezen in de zwangerschapskalender, zit er nog geruime tijd na de geboorte bloed in de navelstreng.

Doorknippen van de navelstreng hoeft trouwens niet voordat de placenta is geboren (halve lotusgeboorte), of zelfs helemaal niet (lotusgeboorte)!

Ook bij een keizersnede zijn er mogelijkheden voor een halve of hele lotusgeboorte.

Ik kan nog uuuuuren praten over afnavelen of het nageboortetijdperk. Maar, wat ik daarin vooral belangrijk vind is dat jij een keuze maakt die bij jou past.

Week 41: Een uitgerekende datum is geen houdbaarheidsdatum!

Er ligt vaak veel druk op de uitgerekende datum, terwijl maar een paar procent van de vrouwen daadwerkelijk op die dag bevalt. Als de 41 weken bereikt zijn, neemt de druk vaak nog een beetje verder toe. Wat zijn nu eigenlijk je opties?

  • Afwachten. Soms heb je daar ook iets voor nodig, misschien fysieke, misschien mentale support.
  • De bevalling op gang helpen met een interventie. Dat kan een interventie zijn in de complementaire hoek (bijvoorbeeld homeopathie, acupunctuur, acupressuur, voetreflexuologie), je kunt ook kiezen voor strippen of om de bevalling in te leiden.
  • Inleiding: in sommige regio’s is het mogelijk om tussen de 41 en 42 weken zwangerschap een bevalling in te leiden met het breken van de vliezen (als je voldoende ontsluiting hebt) onder begeleiding van je verloskundige.
  • Wat ik belangrijk vind dat je weet: een inleiding bij 42 weken is nooit verplicht.  Je mag daarvoor kiezen, maar ook dan mag je nog steeds afwachten en ook nog kiezen voor een thuisbevalling, alhoewel de richtlijn anders adviseert. Je verloskundige mag jou niet verwijzen naar het ziekenhuis zonder jouw toestemming en heeft zorgplicht. Het is jouw lichaam en jouw baby, dus jij bepaalt. Uiteraard is het belangrijk dat je met je zorgverlener hierover in gesprek gaat.

Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp en alle voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden op een rij zien? Inclusief wetenschappelijke onderbouwing, zodat je een goed gesprek kunt hebben met je zorgverlener. Ik schreef het artikel Serotiniteit; zwangerschap na 41 weken. Klik hier voor een maand lang gratis toegang tot het artikel!

Kraamdag 18: Welkom op de roze wolk! Of is ie grijs?

Soms is de wolk waar je in de kraamtijd op zit, niet roze, maar voelt het grijs of zwart. Of misschien wel alle kleuren van de regenboog.

In de kraamtijd kunnen ‘babyblues’ voorkomen, een aantal dagen waarin je plotselinge stemmingswisselingen of huilbuien. Dit gaat ook weer over.

Het kan ook zijn dat je last hebt van bepaalde klachten die niet zomaar overgaan, bijvoorbeeld somberheid, verdriet, lusteloosheid, schuldgevoel. Sommige vrouwen schamen zich dat ze zich niet blij voelen, maar het is belangrijk om hulp in te schakelen en niet iets om je voor te schamen. Op Vraag de Vroedvrouw® vind je artikelen over:

  • Perinatale OCD: dit gaat over het hebben van dwanggedachten
  • Bevallingstrauma: deze klachten lijken soms op een depressie, met het verschil dat je bijvoorbeeld flashbacks over de bevalling hebt
  • We werken nog aan een artikel over een post-partumdepressie, maar je kunt hier een aantal boeken en podcasts en vinden. Als je vermoedt dat je depressief bent, kun je ook deze vragenlijstinvullen. Op die website vind je meer informatie over een post-partumdepressie. Je verloskundige of huisarts weten bij welke zorgverlener in jouw regio je terecht kunt voor behandeling.