Afnavelen (doorknippen van de navelstreng)

Na de geboorte van de baby is het kind nog steeds verbonden door de navelstreng. In de navelstreng zit dan nog bloed. De navelstreng kan worden doorgeknipt op verschillende momenten: direct na de geboorte van de baby, voordat de placenta geboren wordt, nadat de placenta geboren wordt (halve lotusgeboorte), of helemaal niet (volledige lotusgeboorte). Het doorknippen van de navelstreng heet ‘afnavelen’. Wat gebeurt er als we de navelstreng laten uitkloppen? Wat is optimaal afnavelen? Hoe herkennen we een uitgeklopte navelstreng? En zijn er ook alternatieven voor het laten uitkloppen van de navelstreng? Dit artikel geeft antwoord op deze en andere vragen.

Onderwerpen

  • Wat gebeurt er na de geboorte in de navelstreng?
  • Wat betekent laat afnavelen voor de barende?
  • Wat betekent laat afnavelen voor de baby?
  • Waaraan herkennen we een goed moment om af te navelen?
  • Bij welke baby’s is het extra belangrijk om niet te vroeg af te navelen?
  • Kun je na een keizersnede de navelstreng laten uitkloppen?
  • Zijn er ook alternatieven voor het laten uitkloppen van de navelstreng?
Baby met navelstreng en placenta