Kinkhoestvaccinatie

Dit artikel is in januari 2020 geschreven en zal binnenkort geüpdatet worden.

Kinkhoest wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis, die een infectie van de luchtwegen veroorzaakt. Het begint met flinke verkoudheid (1-2 weken), daarna hoestaanvallen (2-6 weken).  De hoest kan nog maandenlang daarna blijven. Ondanks vaccinatie komt kinkhoest voor bij zowel gevaccineerde als ongevaccineerde kinderen/volwassenen. De hoestaanvallen zijn vaak vooral ’s nachts en kunnen gepaard gaan met kokhalzen en braken.  Vooral bij baby’s onder de 6 maanden verloopt dit heftig, omdat de longblaasjes nog kwetsbaar zijn. Wanneer je meedoet met het Rijksvaccinatieprogramma, is de hoeveelheid antistoffen bij een baby van 6 maanden voldoende om te beschermen, alleen is de meest kwetsbare periode dus voorbij (RIVM, 2019). 

Vaccinatie griep