Over ons

Over ons

Vraag de Vroedvrouw® is begonnen op Instagram, waar ik sinds 2020 als Vroedvrouw Margot elke maandag vragen van zwangeren en zorgverleners beantwoord.

Vraag de Vroedvrouw is uitgegroeid tot een Kennisbank met artikelen, masterclasses, webinars en een scholing. In 2 jaar tijd zijn meer dan 450 zorgverleners en ruim 1000 zwangeren lid (of lid geweest)!

 

Met Vraag de Vroedvrouw heb ik één doel:

verloskundige kennis van alle kanten belichten

In de tien jaar dat ik als vroedvrouw werk is het me duidelijk geworden: in de huidige geboortezorg staan richtlijnen, geld en organisatie van zorg centraal.

In mijn ideale geboortezorg

-> staat de ontmoeting tussen moeder en kind centraal en is dat de basis van wat we doen en laten

-> heeft de zwangere de regie

-> wordt ze daarin bijgestaan door een zorgverlener die haar kent, volledig informeert en haar respecteert in haar keuzes

-> staat naast autonomie van de zwangere, ook de fysiologie centraal in elke setting

-> werken zorgverleners van alle disciplines in veilige en respectvolle sfeer samen

Ik kies bewust voor het woord vroedvrouw (wat wijze vrouw betekent in het oud Nederlands), omdat het woord verloskundige mij niet past. Ik hoef niemand te verlossen en ben wel kundig in mijn vak, maar niet de kundige over iemand anders lichaam.

De Kennisbank van Vraag de Vroedvrouw

biedt uitgebreide kennis in de vorm van artikelen, masterclasses, webinars en scholingen.

Maar dan anders. Wat ons uniek maakt is dat we zo objectief mogelijk met behulp van wetenschappelijk onderzoek alles in kaart brengen: de richtlijnen, de onderbouwing (of het gebrek eraan) en alternatieven.

Zo kunnen:

Zorgverleners

  • hun cliënten goed kunnen informeren over hun keuzes;
  • daarmee zorg op maat bieden in plaats van blindelings richtlijnen te volgen;
  • ook staan ze zo stevig in gesprek met collega’s over verloskundig beleid.

Zwangeren

  • goed geïnformeerd hun eigen keuzes maken;
  • hierover gelijkwaardig in gesprek kunnen met hun zorgverlener(s);
  • zo krachtig aan het ouderschap beginnen.

Naast vroedvrouw ben ik

–> moeder van een dochter River (2023)

–> per juni 2024 inwoner van Canada (Vancouver Island) met River en mijn Canadese man Jeremiah

–> taartliefhebber: met versgebakken taart kun je me omkopen

Vraag de VroedVrouwen

Ik run Vraag de Vroedvrouw gelukkig niet alleen, maar met deze geweldige vrouwen

Marleen Claas Vraag de Vroedvrouw

Marleen - Manager & eindredacteur

Het leukste aan mijn baan? Zowel 16.000 ideeën tegelijkertijd uitwerken in mijn managersrol, als vol aandacht de verloskundige wetenschap induiken bij het redigeren van de artikelen.

Loes van der Kooij Vraag de Vroedvrouw

Loes - Rechterhand & webredacteur

Naast mijn werk als stewardess ben ik bij Vraag de Vroedvrouw verantwoordelijk voor klantenservice en social media. Het leukste? Werken in een fantastisch team, de aanpak van maatschappelijk belangrijke thema's in de geboortezorg en het beantwoorden van jullie vragen, waar ter wereld ik ook ben!

Charlotte Derksen Vraag de Vroedvrouw

Charlotte - Schrijver & Linkerhand

Hoe bruut is het vrouwelijk lijf?! Ik vind het een voorrecht om bij Vraag de Vroedvrouw indirect bij te dragen aan dat vrouwen autonome keuzes kunnen maken en in hun kracht staan. Hoe cliché het ook klinkt: vrouwen die in hun kracht staan, zijn forces to be reckoned with!

Marlous van der Waal

Marlous - Masterclass-master & schrijver

Bij Vraag de Vroedvrouw kan ik mijn liefde voor de geboortezorg kwijt. Bij het organiseren van de masterclasses leer ik elke keer weer wat nieuws; van onze sprekers en van jullie als fijne deelnemers!

Monique Koopmans Vraag de Vroedvrouw

Monique - Inhoudelijk redacteur & doula

Zowel de vaardigheden uit mijn studies (biologie & wetenschapscommunicatie) én mijn interesse in bevallen kan ik kwijt bij Vraag de Vroedvrouw. Door alle artikelen heel kritisch na te kijken, zijn jullie gegarandeerd van volledige en juiste artikelen!

Christianne Holwerda Vraag de Vroedvrouw

Christianne - Marketing vraagbaak

Na twee bevallingen weet ik het zeker: ik gun alle vrouwen regie en rust in het hele proces rondom de zwangerschap. Als online marketing- en communicatiestrateeg streef ik ernaar dat de boodschap van Vraag de Vroedvrouw® zo goed en eerlijk mogelijk bij jou binnenkomt.

Atelier Mayura Vraag de Vroedvrouw

Atelier Mayura - Vormgeving & illustraties

Josephine (rechts) & Loura (links) vormen samen het prachtige bedrijf Atelier Mayura. Naast hun eigen zwangerschapsrelateerde producten maken zij met veel plezier de illustraties en vormgeving bij Vraag de Vroedvrouw!

Vaste schrijvers

Nadine Achtereekte Vraag de Vroedvrouw

Nadine - Schrijver & verloskundige

Het schrijven bij Vraag de Vroedvrouw® is een geweldige aanvulling op mijn werk als verloskundige. Het is een verrijking van mijn eigen kennis waardoor ik (aanstaande) ouders die ik begeleid kan ondersteunen in het maken van weloverwogen keuzes in hun proces van zwangerschap en geboorte.

Sanne Drost-Goossens Vraag de Vroedvrouw

Sanne - Schrijver & obstetrie-verpleegkundige

Door het schrijven voor Vraag de Vroedvrouw® lever ik mijn bijdrage aan het verbeteren van de geboortezorg. Zo zorgen we er samen voor dat keuzes die je als zwangere en/of zorgverlener maakt, je zo goed geïnformeerd mogelijk kunt maken.

Annemiek Verbeek Vraag de Vroedvrouw

Annemieke - Redactie, schrijver & klinisch doula

Schrijven voor VdV is zo gaaf - eindelijk kan ik mijn grote professionele liefdes (schrijven & doula-werk) combineren!

Jiery van Roon Vraag de Vroedvrouw

Jiery - Schrijver &verloskundige

Van oorsprong bioloog, nu verloskundige. Voor beide geldt: zolang het goed gaat, laat je de natuur haar gang gaan. Na drie kinderen en twee opleidingen heeft de natuur van geboorte nog steeds raadsels voor me. Nog zoveel te ontdekken!