Baren is als varen

Foto: Sprankelend Fotografie

Een tijdje geleden dook ik met doula @volvertrouwen  in deze gelijkenis: baren is als varen.
Je weet dat je een boottocht gaat maken, je gaat van A naar B. Hoe bereid je je voor?

🚣🏻‍♀️ Wat voor boot kies je?
In hoeverre verdiep je je in de beste boot (voor jou)? Wat past bij jou? Welke kennis heb je nodig? Wat vind je belangrijk? Welke tools heb je nodig aan boord? Wanneer voel je je veilig?

🧭 Hoe is je (innerlijke) kompas afgesteld?
Hoe goed ken je jezelf? Wat heb je nodig, mentaal, emotioneel, om je kompas te laten werken? Hoe kun je het finetunen of leren lezen?

🗺 Welke kaart neem je mee?
Hoe ga je om met het onbekende? Ga je voor details of voor een grove schets? Wat zet je op papier? Hoe hou je je doel 👶🏼 in zicht?

⚓️ Wat zijn je ankers? In hoeverre ben je verankerd in jezelf? Waar heb je hulp bij nodig?

♥️ Wie gaan er mee aan boord?
Wie nodig je uit en wat is hun rol? Wat verwacht je van hen en kunnen ze dat waarmaken? Kunnen ze jou de kapitein laten zijn? Wil je de kapitein zijn? Als je in een storm terecht komt, wat zal hun reactie zijn? Springen ze van de boot of blijven ze naast je staan?

🌊 Wat vind je van varen?
Is het je eerste keer? Wat zijn je overtuigingen? Of heb je al ervaring en hoe ga je dat inzetten? Ben je misschien bang en in hoeverre kunnen bovenstaande keuzes je ondersteunen? Hoe kun je het leuk(er) maken?

    
☀️⛅️🌦⛈🌪🌈 De onvoorziene factor: het weer. Dit kun je niet kiezen. Het is pech of geluk. Je kunt heus wel een beetje timen, in juni heb je meer kans op goed weer dan in februari. Alhoewel, misschien hou jij wel meer van sneeuw dan van zon 😁 Je kunt wel rekening houden met verschillende weersomstandigheden.

⛴ Je kunt op goed geluk een opblaasbootje scoren en beginnen met peddelen en als het mee zit kom je aan op je bestemming. Of je kiest een sterk schip met een geweldig team maar als je in een orkaan terecht komt kun je kapseizen. Meestal zal het ergens daar tussenin zijn. Je voorbereiding kan het verschil maken in hoe je erop terugkijkt. Maar er is niet 1 goede manier.

Sommigen houden niet van varen & anderen doen niets liever. Dat blijft. Het is geen wedstrijd.♥️

PS ik hou niet van varen.

Ook te lezen via Instagram.

gerelateerde artikelen

Reacties