Hoofdstuk 1 van 9
In uitvoering

Samenvatting

Slechts 5% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Ondanks dat deze datum slechts een benadering en geen vast gegeven is, staat ‘ie vaak met een uitroepteken in de agenda van zowel de aanstaande ouders als de zorgverlener. Dit heeft in de geboortezorg concrete gevolgen, omdat aan de hand van de zwangerschapsduur planningen gemaakt, afspraken ingepland en complicaties in kaart gebracht worden.

In Nederland wordt er gesproken van een á terme bevalling als je bevalt tussen de 37 en de 42 weken zwangerschap. De uitgerekende datum is gebaseerd op de aanname dat een zwangerschap gemiddeld veertig weken (of 280 dagen) duurt na de eerste dag van de laatste menstruatie. Recenter onderzoek laat echter zien dat die veertig weken niet kloppend zijn, met name omdat het gebruikte rekensommetje geen rekening houdt met de lengte van de maand dat iemand zwanger wordt (en dat scheelt zo maar een paar dagen). Een paar dagen verschil klinkt niet veel, maar kan een groot verschil in beleid betekenen bij bijvoorbeeld (dreigende) vroeggeboorte (onder de 37 weken) of ‘overtijd’ gaan (vanaf 42 weken). 

In plaats van te tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie kan de uitgerekende datum ook worden vastgesteld door te tellen vanaf de ovulatie of gebruik te maken van echoscopie (de termijnecho vindt plaats tussen 10-13 weken zwangerschap).

Naast onnauwkeurigheid en protocollen rondom medische interventies zijn er nog meer nadelen aan het vaststellen van de uitgerekende datum; het is een technocratische benadering van een fysiologisch proces dat een grote variatie kent en kan stress veroorzaken bij zowel de zwangere, als haar partner, als haar omgeving. Er zijn ook voordelen aan het hebben van een uitgerekende datum:  er is een moment om naar toe te leven en het geeft een richtlijn bij met het regelen van de praktische voorbereiding en het organiseren van zorg rondom de bevalling (denk aan het bestellen van een kinderwagen en het regelen van kraamzorg tot ). Daarnaast geeft een uitgerekende datum concrete handvatten voor zorgverleners om mogelijke complicaties in kaart te brengen, zoals prematuriteit of overtijd gaan (serotiniteit).

Nog geen lid van Vraag de Vroedvrouw maar wel benieuwd naar het hele artikel? Word nu lid!