Synthetische oxytocine: vriend of vijand?

Foto: Naomi Vonk

Lichaamseigen en synthetische oxytocine (Syntocinon) zien er op chemisch niveau hetzelfde uit.

Het verschil zit ‘m in hoe het wordt afgegeven:

  • Lichaamseigen oxytocine vanuit de hersenen in pulsaties (tijdens de baring, maar ook aanmaak door baarmoeder en vliezen)
  • Synthetische oxytocine continue en via het bloed (inleiding of bijstimulatie) of in de spier en dan via het bloed (voor de placenta).

Lichaamseigen oxytocine vermindert pijn, angst, stress, reguleert het zenuwstelsel (daarmee lagere bloeddruk en energieverbruik), reguleert andere hormonale processen én komt waarschijnlijk ook bij de baby in de hersenen en heeft daar hetzelfde effect. Vermoedelijk wordt de baby wordt hiermee ook beschermd tegen zuurstoftekort.


Synthetische oxytocine komt op deze manier niet in de hersenen terecht en mist daardoor die voordelen (via neusspray komt ‘t wel in de hersenen trouwens).

Doordat Syntocinon continue wordt toegediend (bij inleiding of bijstimulatie), en soms in veel hogere doseringen dan het lichaam zou aanmaken, bestaat de kans dat het lichaam ‘oververzadigd’ raakt. Er is dan kans dat het de baring juist vertraagd, een langere persfase en waarschijnlijk meer kans op fluxus.

Er is geen causaal verband aangetoond tussen synthetische oxytocine en depressie of angst. Er is wel een verband, maar het lastige is, dat de situaties waarin synthetische oxytocine wordt ingezet, óók invloed kunnen hebben op het ontwikkelen van depressie of angst.

Een inleiding of bijstimulatie kan soms een heel goed idee zijn, net als dat het levensreddend is om syntocinon te gebruiken om bloedverlies te stoppen. Soms kan preventief syntocinon gebruiken voor de placenta ook een goed idee zijn, met name als de baring al niet meer fysiologisch verliep (er dus al meerdere andere interventies plaatsvonden).

Wat mij betreft: synthetische oxytocine is je vriend als het op het juiste moment en de juiste manier wordt gebruikt.

Als je er verder in wilt duiken, lees dan meer over afwachten of actief beleid tijdens het nageboortetijdperk.

gerelateerde artikelen

Reacties