Doorknippen van de navelstreng

Wáárom wordt er op zoveel plekken na 1 minuut de navelstreng al doorgeknipt?

Terwijl er zóveel voordelen van het uitkloppen worden beschreven en dat al lang en breed ook wetenschappelijk is aangetoond?

Zodat pH-waardes kunnen worden bepaald bij een baby waarvan we zíen dat ‘ie het hartstikke goed doet? Terwijl de baby die het niet goed doet, juist dat extra bloed goed kan gebruiken?

Ik snap ‘t niet meer hoor 🤪 Wat is nu belangrijker: wetenschap of cultuur? Want ik vermoed steeds vaker het laatste. Hoe meer ik de wetenschap induik, hoe helderder dat we dingen in stand houden ‘omdat we het gewend zijn’ en niet omdat we het kunnen onderbouwen.

Sjooo wat ben je streng, Margot.


Klopt. Ik ben het soms gewoon zat. Ondertussen ben ík de zogenaamde ‘zullen we terug naar de Middeleeuwen’ vroedvrouw terwijl -sorry not sorry- ik meestal precies weet waar ik het over heb. En anders vermeld ik het, als ik niet zeker ben.

Einde rant 😂 

En als ik straks die master heb, ga ik wel bij de WHO mopperen 😜

Bij laat afnavelen (liefst: uit laten kloppen):

  • Hogere ijzerwaarde bij de baby
  • Minder kans op ijzertekort later
  • Meer stamcellen, waarvan we nog maar half het belang begrijpen
  • Beïnvloedt neurologische ontwikkeling positief
  • Geen bewijs voor verhoogd risico polycytemie / hyperbilirubinemie

Wat is dan een goed moment om die navelstreng door te knippen? En wat is er mogelijk bij een keizersnede? Wil je het uitgebreide artikel lezen om mét wetenschappelijke onderbouwing in gesprek te gaan met je zorgverlener? Kijk dan hier.

Ook te lezen op Instagram

gerelateerde artikelen

Reacties