Vroedvrouw Margot

Margot van Dijk

In 2013 studeerde ik af aan de Verloskunde Academie in Amsterdam. De eerste jaren werkte ik als waarneemster, later als maat in een verloskundigenpraktijk en eind 2019 begon ik mijn solopraktijk als vroedvrouw.

Kundig of niet?

Momenteel ben ik terug van een reis door Noord-Amerika samen met mijn Canadese vriend. Alhoewel het doel een verhuizing naar Canada was, zijn we nu terug in Nederland omdat ik zelf zwanger ben en graag hier wil bevallen en de kraamtijd door wil brengen. Hoe het er daarna uitziet, weet ik nog niet, al verlang ik er enorm naar om het vroedvrouwschap weer verder op te pakken.

Ik kies bewust voor het woord vroedvrouw (wat wijze vrouw betekent in het oud Nederlands), omdat het woord verloskundige mij niet past. Ik hoef niemand te verlossen en ben wel kundig in mijn vak, maar niet de kundige over iemand anders lichaam.

Autonomie is essentieel

Mijn passie voor de geboortezorg reikt verder dan het proces van zwangerschap, baring en kraamtijd. Ik denk dat autonoom zijn een essentieel onderdeel is van dit proces. Niet alleen om krachtiger in het ouderschap te staan, maar ook in het leven. Een bijdrage aan de geboortezorg is daarmee ook een bijdrage aan de positie van de vrouw en mens in onze maatschappij. Ik verlang naar een gezondere geboortezorg, voor zowel zwangeren als zorgverleners en andere geboortewerkers.

Foto van Margot met placenta