Vroedvrouw Margot

Margot van Dijk

Als een onwetend, 19-jarig kuikentje begon ik in 2009 aan de Verloskunde Academie in Amsterdam. Mijn grote frustratie tijdens de opleiding: mijn waarom-vragen werden vaak niet beantwoord. Het antwoord was me net iets te vaak ‘omdat we het zo doen’.

Ik heb vanaf 2013 als waarneemster en als maat gewerkt, om uiteindelijk in 2018 de handdoek in de ring te gooien. Ik was er helemaal klaar mee.
Uitgeput. Uitgedoofd. Opgebrand.

Na 9 maanden door Europa fietsen -hoe kan het ook anders, die symbolische 9 maanden- besefte ik dat het tijd was om de droom die ik al jaren had, uit de ijskast te halen. Ik startte mijn solo vroedvrouwpraktijk en ik snapte eindelijk waar de verloskunde écht om gaat. De vertrouwensband die ik opbouwde met mijn cliënten, de afgestemde zorg die ik kon bieden en vooral: hoe ik zoveel van hen leerde, over ouderschap, over mezelf. Ik genoot (en geniet) met volle teugen!

Eén ding knaagde er: als solist kon ik maar zo weinig vrouwen ‘aannemen’. Als wandelende encyclopedie en opzoeknerd werd ik vaak gevraagd door vriendinnen en collega’s om iets tot de bodem uit te zoeken. (Ik zou denk ik een heel goede detective zijn haha). Ik begon deze kennis op Instagram te delen en zoals je ziet: het is totaal uit de hand gelopen.

Ik heb één doel: verloskundige kennis van alle kanten belichten met behulp van wetenschappelijk onderzoek, zodat zorgverleners en geboortewerkers hun zwangeren volledig kunnen informeren en zwangeren hun eigen keuzes kunnen maken.

Het toffe is: in de twee jaar dat Vraag de Vroedvrouw bestaat zijn ruim 400 geboortewerkers en meer dan 1000 zwangeren lid (geweest)! En gelukkig run ik Vraag de Vroedvrouw nu met een super fijn team.

In 2023 werd ik zelf moeder, in maart baarde ik mijn prachtige dochter River. Ze is de kers op de taarten in mijn leven (en geloof me, ik eet veel taart). Daarnaast ben ik onlosmakelijk verbonden met Canada: mijn man Jeremiah is Canadees en we weten nog niet of we hier of daar gaan wonen (of allebei of ergens anders).

Ik kies bewust voor het woord vroedvrouw (wat wijze vrouw betekent in het oud Nederlands), omdat het woord verloskundige mij niet past. Ik hoef niemand te verlossen en ben wel kundig in mijn vak, maar niet de kundige over iemand anders lichaam.

Mijn grootste kracht?
Dat ik alles van verschillende kanten bekijk, open sta voor een andere visie en bereid ben om niet alleen kritisch naar de wereld om me heen te kijken, maar ook naar mezelf.

Mijn zwakke plek?
Als ik iets wil, ga ik door totdat ik erbij neer val. Letterlijk. Ik kan ontzettend slecht rust nemen.
En taart. Ik wil elke dag wel taart eten. Met taart kun je me omkopen.

Autonomie is essentieel

Mijn passie voor de geboortezorg reikt verder dan het proces van zwangerschap, baring en kraamtijd. Ik denk dat autonoom zijn een essentieel onderdeel is van dit proces. Niet alleen om krachtiger in het ouderschap te staan, maar ook in het leven. Een bijdrage aan de geboortezorg is daarmee ook een bijdrage aan de positie van de vrouw en mens in onze maatschappij. Ik verlang naar een gezondere geboortezorg, voor zowel zwangeren als zorgverleners en andere geboortewerkers.

Ontmoet het team

Wie is er nog meer betrokken bij Vraag de Vroedvrouw?

Over Vraag de Vroedvrouw

Hoe is Vraag de Vroedvrouw ontstaan? En wil je meer weten over onze visie?