Synthetische oxytocine: vriend of vijand?

Keizersnede baring sectio

Foto: Naomi Vonk

Wat is het verschil tussen “natuurlijke” (ofwel lichaamseigen) en synthetische oxytocine?

Lichaamseigen en synthetische oxytocine (Syntocinon) zien er op chemisch niveau hetzelfde uit.

Het verschil zit ‘m in hoe het wordt afgegeven:

  • Lichaamseigen oxytocine vanuit de hersenen in pulsaties (tijdens de baring, maar ook aanmaak door baarmoeder en vliezen)
  • Synthetische oxytocine continue en via het bloed (inleiding of bijstimulatie) of in de spier en dan via het bloed (voor de placenta).

Wat doet lichaamseigen oxytocine?

Lichaamseigen oxytocine vermindert pijn, angst, stress, reguleert het zenuwstelsel (daarmee lagere bloeddruk en energieverbruik), reguleert andere hormonale processen én komt waarschijnlijk ook bij de baby in de hersenen en heeft daar hetzelfde effect. Vermoedelijk wordt de baby wordt hiermee ook beschermd tegen zuurstoftekort.

Wat doet synthetische oxytocine?

Synthetische oxytocine komt op deze manier niet in de hersenen terecht en mist daardoor die voordelen (via neusspray komt ‘t wel in de hersenen trouwens).

Doordat Syntocinon continue wordt toegediend (bij inleiding of bijstimulatie), en soms in veel hogere doseringen dan het lichaam zou aanmaken, bestaat de kans dat het lichaam ‘oververzadigd’ raakt. Er is dan kans dat het de baring juist vertraagd, een langere persfase en waarschijnlijk meer kans op fluxus.

Depressie door gebruik synthetische oxytocine

Er is geen causaal verband aangetoond tussen synthetische oxytocine en depressie of angst. Er is wel een verband, maar het lastige is, dat de situaties waarin synthetische oxytocine wordt ingezet, óók invloed kunnen hebben op het ontwikkelen van depressie of angst.

Een inleiding of bijstimulatie kan soms een heel goed idee zijn, net als dat het levensreddend is om syntocinon te gebruiken om bloedverlies te stoppen. Soms kan preventief syntocinon gebruiken voor de placenta ook een goed idee zijn, met name als de baring al niet meer fysiologisch verliep (er dus al meerdere andere interventies plaatsvonden).

Conclusie over gebruik synthetische oxytocine

Wat mij betreft: synthetische oxytocine is je vriend als het op het juiste moment en de juiste manier wordt gebruikt. Als je er verder in wilt duiken, lees dan meer over afwachten of actief beleid tijdens het nageboortetijdperk.

Vond je dit interessant?

Met Vraag de Vroedvrouw heeft Vroedvrouw Margot één doel: verloskundige kennis van alle kanten belichten. 
Zowel zorgverleners als zwangeren kunnen hier hun hart ophalen aan objectieve en genuanceerde verloskundige kennis. Ik zoek alles tot op de bodem uit. Wat ik gevonden heb, zet ik om in begrijpelijke taal voor jou.

Inmiddels is Vraag de Vroedvrouw uitgegroeid tot een uitgebreide Kennisbank met artikelen, masterclasses (voor zorgverleners), webinars (voor zwangeren) en een online scholing. 

Wil je meer weten over dit onderwerp? 

Lees dan ons artikel afwachten of actief beleid tijdens het nageboortetijdperk.

Reacties