Hoofdstuk 7 van 7
In uitvoering

6. Tips

Mocht je het gebruik van producten met mogelijke hormoonverstoorders enigszins willen beperken, dan volgen hier wat tips: 

  1. Overweeg het gebruik van glazen bakjes voor het bewaren van voedsel. Roestvrij staal (RVS) en silicone lijken ook veiliger te zijn dan plastic. Kies bij silicone wel voor food-grade of medical-grade silicone. Ook voor het bewaren van moedermelk kun je glazen potjes/flesjes of eventueel herbruikbare siliconen zakjes gebruiken. 
  2. Gebruik een waterfles van RVS of glas. Er zijn tegenwoordig ook glazen babyflessen en RVS drinkbekers voor kleine kinderen. 
  3. Vermijd plastic in contact met warme voeding. Hitte kan namelijk chemicaliën uit het plastic vrijmaken. 
  4. Kies liever voor pannen zonder (teflon) anti-aanbaklaag. 
  5. Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel om de blootstelling aan o.a. conserveermiddelen te beperken. 
  6. Kies eventueel voor biologische producten. Biologisch voedsel bevat doorgaans minder hormoonverstorende stoffen doordat er geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen of groeihormonen en antibiotica worden gebruikt. Een belangrijke kanttekening hierbij is wel dat ook biologisch voedsel, net als groente/fruit uit je eigen moestuin, hormoonverstoorders kan bevatten, omdat er nog steeds vervuiling plaatsvindt via bodem, water of lucht. 
  7. Eet eventueel vaker producten van de Clean Fifteen lijst (https://www.ewg.org/foodnews/clean-fifteen.php) en vermijd vaker producten van de Dirty Dozen lijst (https://www.ewg.org/foodnews/dirty-dozen.php). Deze lijsten zijn samengesteld door de Environmental Working Group en ze bevatten respectievelijk producten met de minste en de meeste residuen van pesticiden. 
  8. Om meer residuen van pesticiden van groente/fruit af te spoelen, lijkt het ook te helpen om water te mengen met 10% natriumcarbonaat/soda of 8% azijnzuur (kies hierbij wel voor voedselveilig soda of azijnzuur!). Wassen met 50% appelazijn helpt ook, maar is wel iets minder effectief. Let op: in het onderzoek werd het fruit 20 minuten lang ondergedompeld in 3 liter van de verschillende oplossingen (Acoglu & Omeroglu, 2021). 
  9. Kijk kritisch naar verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen en vervang ze eventueel voor producten op een meer natuurlijke basis. 
  10. Kies waar mogelijk producten zonder (kunstmatige) geurstoffen/parfums. 
  11. Bekijk het recycling symbool op plastic producten. Dit symbool – dat helaas vaak erg klein gedrukt is – bestaat uit een driehoek van pijlen met een cijfer (1 t/m 7) erin. Het cijfer geeft aan om welk soort kunststof het gaat. Nummer 7 is een verzamelcategorie van meerdere soorten plastic. Het wordt aangeraden om nummer 3 (PVC), nummer 6 (polystyreen) en nummer 7 zoveel mogelijk te vermijden. 
  12. Kies kinderspeelgoed van natuurlijke materialen, zoals hout, of controleer van welk type plastic het speelgoed gemaakt is. Let er bovendien op dat speelgoed niet uit landen komt waar minder strenge regels gelden m.b.t. schadelijke stoffen. 
  13. Raadpleeg wetenschappelijke databases en apps.
    1. https://waarzitwatin.nl/ → een onafhankelijke website die informatie geeft over chemische stoffen in consumentenproducten. Er is speciale aandacht voor onder andere zwangeren, baby’s en kinderen. 
    2. Environmental Working Group (https://www.ewg.org/) → een Amerikaanse non-profitorganisatie die zich bezighoudt met het verminderen van blootstelling aan schadelijke chemicaliën in het dagelijks leven. In de Skin Deep Database van de EWG kunnen consumenten bijvoorbeeld kijken welke stoffen bepaalde cosmetica bevat. De EWG heeft ook een mobiele app. 
    3. Er zijn verschillende apps die je informatie geven over een product na het scannen van de barcode:
      1. Yuka → voedingsmiddelen en cosmetica
      2. Think Dirty → verzorgingsproducten
      3. CodeCheck → voedingsmiddelen en cosmetica
      4. ToxFox → cosmetica en schoonmaakmiddelen
  14. Bepaalde certificeringen geven aan dat het product voldoet aan strikte normen die het gebruik van hormoonverstorende stoffen beperken. Voorbeelden hiervan zijn EU Ecolabel, Nordic Swan Ecolabel, Made Safe (Amerikaans), COSMOS, NaTrue en Demeter. 
  15. Ventileer regelmatig om de ophoping van chemische stoffen in je huis te voorkomen.Â