Welkom vroedvrouw/verloskundige

Onze kracht als vroedvrouwen is het bieden van verloskundige zorg van mens tot mens.

Ik vind ons vak prachtig: de diversiteit, de diepgang en ik verwonder me telkens weer over de genialiteit van baren. Ons vak gaat over de transitie naar het moederschap / ouderschap en het bieden van zorg op maat aan de zwangere.

Vraag de Vroedvrouw is ontstaan vanuit mijn visie, liefde voor ons vak én mijn zorgen om de (eerstelijns) verloskunde. In twee jaar tijd is dit uitgegroeid tot de plek waar verloskundige onderwerpen echt van álle kanten worden belicht en er ook ruimte is voor jouw visie, vragen en zorgen.

Ik nodig je uit om met een fysiologische en kritische blik – dat is toch de kern van ons vak – verder te kijken dan wat je leerde op je opleiding.

''Als verloskundige en lactatiekundige helpt Vraag de Vroedvrouw mij om mijn eigen veranderende visie op verloskunde en de geboortezorg te ontdekken en vorm te geven."
Fleur
Verloskundige & lactatiekundige

In april krijg je €300 korting op de scholing Fysiologische en niet-vorderende baring
i.c.m. een jaarlidmaatschap voor geboortewerkers!

Gratis
rondneuzen

Alle samenvattingen + 2 artikelen + 2 masterclasses
Gratis 1 maand
 • Toegang tot alle samenvattingen van de artikelen
 • Toegang tot 2 volledige artikelen (Serotiniteit en Nageboortetijdperk)
 • Toegang tot 2 masterclasses (Geboortezorgcultuur en LGA: de (te?) grote baby)
 • Toegang tot alle artikelen met wetenschappelijke onderbouwing
 • Elke maand een live masterclass en terugkijken van alle masterclasses die zijn geweest (meer dan 26!)
 • Accreditatiepunten
 • Maandelijks live vragen(v)uur met Margot

Lidmaatschap
jaar / 12 termijnen

Vraag de Vroedvrouw Kennisbank
450 per jaar
 • Toegang tot alle 40 artikelen met wetenschappelijke onderbouwing
 • Elke maand een live masterclass
 • Terugkijken van alle masterclasses die zijn geweest (meer dan 29!)
 • Accreditatiepunten voor één persoon
 • Maandelijks live vragen(v)uur met Margot
 • Geen toegang tot scholing Fysiologische en niet-vorderende baring
 • In april €300 korting op de scholing Fysiologische en niet-vorderende baring
Favoriet

Fysiologische en niet-vorderende baring

Online scholing
399 Levenslang* toegang
 • 6,5 uur aan video's in eigen tijd en op eigen tempo te volgen
 • Toegang tot 6 artikelen en 1 masterclass
 • 2 zeer uitgebreide naslagwerken
 • 4 livesessies in april (17, 23 en 30 april)
 • Accreditatie aanvraag KNOV / KCKZ / NBVD / V&VN loopt
 • Levenslang* toegang (*zolang Vraag de Vroedvrouw bestaat)
 • Toegang tot alle 40 artikelen met wetenschappelijke onderbouwing
 • Elke maand een live masterclass
 • Terugkijken van alle masterclasses die zijn geweest (meer dan 29!)

Wat houdt de scholing Fysiologische en niet-vorderende baring in?

Met de kennis en inspiratie die je bij Vraag de Vroedvrouw opdoet:

 • kun jij je zwangere cliënt volledig informeren;
 • zorg op maat bieden;
 • ben je op de hoogte van de laatste onderzoeken;
 • sta je stevig in het gesprek met je collega’s over verloskundig beleid.
 • En – niet geheel onbelangrijk – kun je ervaren dat je bij lange na niet de enige bent die een positieve verandering in de geboortezorg wenst!

Ik hoop dat ons vak weer meer diepgang krijgt, we onnodige & ongewenste medische interventies kunnen terugdringen en de eerstelijns verloskunde kunnen behouden.

5/5

Wat anderen zeggen over Vraag de Vroedvrouw...

Lisa"Een bredere visie ontwikkeld"
Lees verder
Ik ben nu een paar maanden lid van Vraag de Vroedvrouw en ik volg ook de masterclasses. Margot duikt echt ontzettend de diepte in om ons van zeer waardevolle informatie te voorzien en weet dit ook nog eens op een hele leuke en begrijpelijke wijze over te brengen. Wat ik vooral zou waardevol vind, is dat ik door de masterclasses bepaalde vraagstukken/onderwerpen echt door meerdere brillen leer bekijken en hierdoor al een veel bredere visie heb ontwikkeld. Enorm dankbaar voor jouw kennis en kunde, Margot!
Maria (Kraamverzorgende)"Steeds weer eyeopeners"
Lees verder
Al 25 jaar ervaring in de zorg hebben en toch steeds weer eyeopeners en nieuwe dingen leren van Margot.. Echt TE GEK om de masterclasses te volgen!
Annemiek"Met elke klik verdere verdieping"
Lees verder
Wat een geweldige bron van informatie, zo blij mee! Toegankelijk voor zwangeren en geboortewerkers. Wil je meer weten, dan krijg je met elke klik verdere verdieping. Er zit zoveel liefde, aandacht en toewijding in. Onlangs de eerste masterclass gedaan en nu sta ik dus áán. Waarschuwing: je gaat allerlei boeken kopen om nog meer te leren en alles dat je dacht te weten, wordt ondersteboven en binnenstebuiten gekeerd.
Anoniem"Mijn eigen visie ontwikkelen en verbeteren"
Lees verder
Ik werk nu een jaar als vlk en wil je heel graag zeggen dat ik ontzettend veel heb aan je insta/vdvv academie! Het helpt me zó om als startende verloskundige mijn eigen visie op veel relevante onderwerpen in ons vak te ontwikkelen en waar regelmatig nodig: te verbeteren. Naast dat je artikelen etc. mij praktische dingen leren, leer ik vooral een kritische houding van je! Dat laatste is me nog het meest dierbaar: ik vraag me vaker af waarom we doen wat we doen bij bepaalde protocollen en dat is denk ik precies wat we nodig hebben in de geboortezorg!
Anoniem"Een stuk verdieping die ik mis in de reguliere scholingen"
Lees verder
Ben erg blij met mijn lidmaatschap. Ik ben kraamverzorgende, maar werk sinds begin dit jaar nog alleen als partus assistent. Jouw artikelen en masterclasses bieden mij echt een stuk verdieping die ik mis in de reguliere scholingen voor de Kraamzorg. Een kraamverzorgende/partusassistent met meer kennis van de fysiologie is mijns inziens van meerwaarde voor de eerstelijns geboortezorg.
Ilse, verloskundige
Ilse, verloskundige"Volledig en overzichtelijk"
Lees verder
Lieve Margot en team van Vraag de vroedvrouw. Ik ben zo blij met dit concept zowel voor mijzelf en mijn zwangeren. Ik vind het onwijs fijn om weterschappelijk ondersteunde informatie, zo volledige en overzichtelijk tot mij te nemen. En de masterclasses zijn een hele fijne toevoeging!
Anoniem, verloskundige
Anoniem, verloskundige"Alles op je eigen tempo"
Lees verder
Ik vind het heerlijk, elke maand een masterclass en dat je die dan op je eigen tempo kunt terug kijken. Met name het wetenschappelijke waardeer ik, en dat Margot zelf vroedvrouw is, dat is iets wat ik mis bij veel bijscholingen maar ook cursussen voor zwangeren.
Anoniem, verloskundige
Anoniem, verloskundige"Elke masterclass maakt me weer kritisch naar mijn eigen handelen kijken"
Lees verder
Ik vind het super om lid te zijn van Vraag de Vroedvrouw, omdat er zoveel verschillende onderwerpen besproken worden die dan voor mij weer in een ander daglicht gezet worden. Elke masterclass maakt me weer kritisch naar mijn eigen handelen kijken. Die reflecties neem ik dan ook weer mee naar collega's, die op hun beurt er dan weer wat van opsteken.
Anoniem, verloskundige
Anoniem, verloskundige"Heel mooi initiatief"
Lees verder
Een heel mooi initiatief wat mij al meerdere keren sterker in mijn schoenen heeft doen staan doordat ik de wetenschap met ervaring en kennis kon combineren. Empowerend voor mijzelf, mijn collega's en bovenal de cliënten.
Anoniem, verloskundige
Anoniem, verloskundige"Erg toegankelijk"
Lees verder
Geweldig! Het is heel fijn dat je de masterclasses op je eigen moment kan terugkijken, en ik merk dat het krijgen van kennis erg veel doet in mijn vertrouwen en daarmee ook in de begeleiding van cliënten. Bovendien is het fijn dat alle informatie je wordt toegereikt. Zelf heb ik niks met het lezen van onderzoeken, maar op deze manier is het erg toegankelijk.
Anoniem, verloskundige
Anoniem, verloskundige"Echt geweldig!"
Lees verder
Echt geweldig! Zelf vind ik het saai om onderzoek te doen, maar ik vind het wel interessant om mijn handelen te laten beïnvloeden door de uitkomsten van de meest recente onderzoeken. Het is dus fijn om wel de informatie te krijgen, maar niet zelf het onderzoek te hoeven doen.
 Lotte, verloskundige
Lotte, verloskundige"Hoge informatiedichtheid"
Lees verder
Super fijn om informatie te krijgen met hoge informatiedichtheid, en fijn dat combi onderzoek en praktijk zo door elkaar verweven zijn in de masterclasses.
Elaine, verloskundige
Elaine, verloskundige"Fantastisch concept!"
Lees verder
Ik vind het een fantastisch concept, het geeft verdieping aan de kennis die we vanuit de opleiding krijgen. Maar ook juist veel nieuwe informatie, die je anders op je opleiding niet te horen krijgt.
Previous
Next
vdv_verloskundige onderzoeken_uitwendig onderzoek (2)

Wat houdt het lidmaatschap op Vraag de Vroedvrouw in?

Er zijn 12 externe experts die in 2024 een masterclass geven voor Vraag de Vroedvrouw! Het overkoepelend thema is dit jaar ‘postpartum‘, met als focus: hoe bieden we zorg op maat in verschillende situaties?

Indien je er niet live bij kunt zijn, kun je het altijd terugkijken.

Hechtingsplan – Lonneke van Houten, verloskundige / therapeutisch coach
Matrescentie – Karianne van Vliet, GZ-psycholoog
Impact van vroeggeboorte op postpartumperiode – Ilona Slomp en Lindy Prins, directeur Veer-Krachtige Ouders, gezinshulpverlener, ervaringsdeskundige
Perinatale OCD – Fleur Leijen, angstgeboortecoach & doula
Cyclus in de postpartumperiode – Iris Verstappen, hormonaal gezondheidscoach, medisch antropoloog, expert vrouwenstudies en orthomoleculair therapeut
Herstel na een miskraam – Madelon van Uffelen, verloskundige en miskraamdeskundige
Slaap van de baby in het vierde trimester – Anouk van Nuffel, slaapexpert
Rouw in de postpartumperiode – Laurina Cerredo, (rouw)doula
Nasleep na HELLP en pre-eclampsie – Emma Janssen en Joske van der Weg, Queen of hearts, onderzoeker en ervaringsdeskundige
Preverbale logopedie & voeden van een baby – Maaske Treurniet, preverbaal logopedist, taal- en spraakpatholoog, onderzoeker, lactatiekundige en docent
Plezierig voeden – Nike Mencke, lactatiekundige IBCLC, IMH generalist, mindfulnesstrainer, (voormalig) verloskundige

 

Er staan inmiddels 26 masterclasses op de Kennisbank van Vraag de Vroedvrouw, die je terug kunt kijken:

Bekkenbodem en diastase – Romana Serno
Bevallingstrauma – Karianne van Vliet
Borstvoeding bij dysmatuur of macrosoomNike en Veronique van Room Borstvoeding
De toekomst van de geboortezorg – Margot van Dijk
Diabetes gravidarum – Margot van Dijk
Dik en zwanger – Stichting Dikke Vinger
Een andere blik op de geboortezorg – Margot van Dijk
Fluxus in anamneseMargot van Dijk
Geboortetrauma bij baby – Lisa de Bruin 
Geboortezorgcultuur in Nederland – Margot van Dijk
Het verhaal van verloskunde (geschiedenis) – Margot van Dijk
Hoe hou je je staande in de geboortezorg? – Margot van Dijk
Hyperemesis gravidarum – Leonie Flipse
Korte tongriem en Concorde houding – Myrte van Lonkhuijsen
LGA: de (te?) grote baby (gratis) – Margot van Dijk
Plek van bevallen – Ank de Jonge
Racisme – Madyasa Vijber
SGA: de (te?) kleine baby – Margot van Dijk
Trauma en contact vanuit haptonomisch perspectief – Martine in ‘t Veld
Tweelingzwangerschap en -bevalling – Margot van Dijk
Vaginale stuitbevalling – Margot van Dijk
Wetenschappelijk onderzoek – Margot van Dijk
Zorgvragen buiten de richtlijn – Margot van Dijk

Er staan ruim 35 artikelen op de Kennisbank van Vraag de Vroedvrouw. In deze artikelen hebben we (ik en mijn team) de wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. De basis van de artikelen is:

 • Wat is het probleem?
 • Wat is het beleid? Wat zegt de richtlijn en waarom?
 • Wat is de wetenschappelijke onderbouwing hiervan?
 • Zijn er alternatieve mogelijkheden?
 • Wat is de ervaring van vrouwen?

Elke maand komen er nieuwe artikelen bij! Momenteel wordt er gewerkt aan ‘De uitgerekende datum’, ‘Verliesgeboorte’, ‘Synthetische oxytocine‘, ‘Endometriose’, ‘Pijnstilling’, ‘Vastzittende placenta’, ‘Diabetes Mellitus’.

Acetylsalicylzuur
Afnavelen
Badbevalling
Bevallingstrauma
Conditie van de baby: CTG en doptone
Covid-19 vaccinatie
Dik en zwanger
Foliumzuur of folaat?Griepvaccinatie
Handicap en zwanger
Herhaalde miskraam
Hyperbillirubinemie
Hyperemesis Gravidarum
Inleiden van de bevalling
Inwendig onderzoek
Kinkhoestvaccinatie
Langdurig gebroken vliezen
Meconiumhoudend vruchtwater
Nageboortetijdperk: afwachten of actief leiden?Navelstrengomstrengeling
Ongeassisteerde bevalling
Perinatale OCD
Persen: intuïtief of met instructies?
pH waarden
Racisme en discriminatie in de geboortezorg
Rechten en plichten in de geboortezorg
Ruptuur en episiotomie
Sectio
Serotiniteit
Thuisbevalling
Transinclusieve geboortezorg
VBAC of CBAC: baren na een eerdere keizersnede
Vitamine K
Voedselinfecties
Zwanger bij 40 jaar en ouder
Zwangerschapscholestase

Kom je ergens niet uit, vind je het lastig om iets te vinden of wil je een casus (anoniem) bespreken? Elke maand hou ik een live vragen(v)uur. Je kunt je vragen van tevoren indienen, ik zoek het graag voor je uit. Het wordt niet opgenomen (zodat het een veilige plek blijft), dus om het antwoord te horen dien je live aanwezig te zijn.

De masterclasses zijn geaccrediteerd door de KNOV. Er zijn twee mogelijkheden:

 1. Indien je alle masterclasses kijkt (kan zowel live als later terugkijken), krijg je 16 punten in categorie A. Je hebt hiervoor tot en met 1 februari 2025.
 2. Je kunt er ook voor kiezen om per masterclass los te accrediteren, je dient dan live aanwezig te zijn óf de masterclass binnen 4 weken terug te kijken. Je krijgt 1,5 punt in categorie A per masterclass.

Je kunt je zwangere cliënten ook verwijzen naar Vraag de Vroedvrouw. Zij hebben de mogelijkheid om een maand gratis lid te zijn, waarbij ze de samenvattingen van de artikelen kunnen lezen en het webinar Fysiologie van geboorte kunnen kijken. Als ze zich verder willen verdiepen en lid willen worden, krijgen ze toegang tot alle artikelen en heb ik een aantal toffe webinars voor hen klaarstaan (oa over niet-vorderende baring, zwangerschapsdiabetes, de kleine en de grote baby, tweelingzwangerschap & -bevalling).

Video afspelen

Gratis
rondneuzen

Alle samenvattingen + 2 artikelen + 2 masterclasses
Gratis 1 maand
 • Toegang tot alle samenvattingen van de artikelen
 • Toegang tot 2 volledige artikelen (Serotiniteit en Nageboortetijdperk)
 • Toegang tot 2 masterclasses (Geboortezorgcultuur en LGA: de (te?) grote baby)
 • Toegang tot alle artikelen met wetenschappelijke onderbouwing
 • Elke maand een live masterclass en terugkijken van alle masterclasses die zijn geweest (meer dan 26!)
 • Accreditatiepunten
 • Maandelijks live vragen(v)uur met Margot

Lidmaatschap
jaar / 12 termijnen

Vraag de Vroedvrouw Kennisbank
450 per jaar
 • Toegang tot alle 40 artikelen met wetenschappelijke onderbouwing
 • Elke maand een live masterclass
 • Terugkijken van alle masterclasses die zijn geweest (meer dan 29!)
 • Accreditatiepunten voor één persoon
 • Maandelijks live vragen(v)uur met Margot
 • Geen toegang tot scholing Fysiologische en niet-vorderende baring
 • In april €300 korting op de scholing Fysiologische en niet-vorderende baring
Favoriet

Fysiologische en niet-vorderende baring

Online scholing
399 Levenslang* toegang
 • 6,5 uur aan video's in eigen tijd en op eigen tempo te volgen
 • Toegang tot 6 artikelen en 1 masterclass
 • 2 zeer uitgebreide naslagwerken
 • 4 livesessies in april (17, 23 en 30 april)
 • Accreditatie aanvraag KNOV / KCKZ / NBVD / V&VN loopt
 • Levenslang* toegang (*zolang Vraag de Vroedvrouw bestaat)
 • Toegang tot alle 40 artikelen met wetenschappelijke onderbouwing
 • Elke maand een live masterclass
 • Terugkijken van alle masterclasses die zijn geweest (meer dan 29!)
'' Margot duikt diep en met passie in verschillende onderwerpen en durft kritisch te zijn, ook naar zichzelf. Dat schept vertrouwen en maakt dat ik haar artikelen en masterclasses graag als bron raadpleeg. ''
Eva
Geboortewerker

Ontmoet het team

Wie is Margot? En wie is nog meer allemaal betrokken bij Vraag de Vroedvrouw?

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Kijk of deze hier tussen staat. Zo niet, neem gerust contact met ons op.