Gegeven door Margot van Dijk
Gepubliceerd op 1 december 2022
Deze masterclass start met de wetenschap: wat laat die ons laat zien over de vaginale stuitbevalling versus de geplande keizersnede. Wat zeggen de cijfers nu écht? Daar gaan we de praktijk in: wat gebeurt er bij een vaginale stuitbevalling en waar moet je dan rekening mee houden?
Je leert:
- Hoe het komt dat de geplande keizersnede zo gewoon is geworden bij een stuitligging.
- Welke gevolgen dat heeft (gehad) voor de verloskundige zorg.
- Wat verschillende onderzoeken zeggen over de uitkomsten van de vaginale stuitbevalling versus de geplande keizersnede.
- Hoe een spontane vaginale stuitbevalling verloopt.
- Welke complicaties mogelijk kúnnen optreden (en welke slimme dingen we daarvoor hebben bedacht).
Artikelen die goed aansluiten bij deze masterclass:
Sectio (keizersnede)
VBAC of CBAC: baren na een eerdere keizersnede

Log in
Om toegang te krijgen tot deze > is een login vereist. Vul hieronder uw gegevens in!
Reacties
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.
Ik kijk de Materclass terug en vraag me af hoe het zit met de beschikbaarheid van de stuitenteams. Is het een kwestie van geluk dat zij aanwezig zijn of moet je gaan overwegen je bevalling in te laten leiden om begeleid te kunnen worden door deze speciale teams?
Dat wisselt per ziekenhuis! Soms is er een stuitenteam oproepbaar, sommige ziekenhuizen (de meeste) hebben geen stuitenteams. Een inleiding wordt inderdaad nog wel eens geadviseerd, alhoewel dat ook geen garanties geeft natuurlijk (kan tenslotte een paar dagen duren) en een inleiding an sich vergroot (bij een eerste kind) de kans op een keizersnede.