Muts op bij de baby: slim of juist niet?

Borstvoeding bevalling

Foto: Sprankelend Fotografie

Vrijwel standaard wordt er na de geboorte een mutsje op het hoofd van de baby gedaan. Nog net niet als het hoofdje geboren is en het lijfje nog niet ;-), maar ik weet nog hoe urgent het altijd voelde, om zo snel mogelijk die muts op te doen. Want: als de baby te koud wordt, hebben we een probleem.

Nu komt daar natuurlijk de vraag bij: wat is dan een normale temperatuur voor een baby na de geboorte? Die vraag is niet het doel van deze blog, maar ik kan vast verklappen: we houden 36,5 tot 37,5 graden Celsius aan, maar dat bewijs is matig. Het lijkt erop dat tot 36 graden ook normaal is (voor een á terme en gezonde baby).


Is het veilig om een muts op te doen bij mijn baby?

De muts is een interventie zonder consequenties. Toch?

Hmm. Niet zonder consequenties.


De voordelen van geen muts op bij een baby

Als een baby een muts op krijgt, kan de moeder of ouder niet goed aan de baby ruiken. Terwijl juist het ruiken aan de baby zorgt voor een flinke oxytocine-boost (en daarmee ook het verlagen van de adrenaline, die in de persfase juist piekt)! Hierdoor trekt de baarmoeder beter samen, wat gunstig is voor de geboorte van de placenta en de hoeveelheid bloedverlies. Een onderzoek naar huid-op-huidcontact direct na de baring (niet duidelijk of de baby daar wel of geen muts op krijgt) laat zien dat de kans op een fluxus (meer dan 1 liter bloedverlies) 2 keer zo klein is. (Het absolute risico is helaas niet goed te vinden in dit onderzoek).

Tevens zorgt de grote oxytocine-piek voor een warme borst bij de moeder (of nog mooier eigenlijk: de temperatuur past zich aan op wat de baby nodig heeft), waardoor de baby dus perfect op temperatuur gehouden wordt! En, de oxytocine-piek is essentieel voor de hechting tussen moeder of ouder en kind.

Relatief oude onderzoeken lieten al zien dat het opzetten van een muts niet helpt in het warmhouden van de baby. Het idee dat de baby vooral via het hoofd warmte verliest, is niet waar. De onderzoeken waarnaar verwezen wordt bij de aanname dat een baby met name warmte verliest via het hoofd, zijn onderzoeken bij volwassenen. En die lagen niet met hun hoofd op een warme borst, dat kan ik wel verklappen.



Waarom een muts op bij de baby?

I do not know. Deze interventie werd geïntroduceerd zonder bewijs, het enige onderzoek dat ‘iets’ zegt, vergeleek baby’s onder een hittelamp versus geen hittelamp (en dan wel of geen muts). Dus niet huid-op-huid.

Ik gok: de muts is in het leven geroepen toen we de baby’s niet meer lekker gelijk huid op huid legden, maar meteen in bad deden en de kleren aan. En wellicht ook door de toename aan medische interventies. Bij interventies waarbij de eigen hormooncyclus wordt verstoord (zoals een inleiding of ruggenprik), heeft de baby geen flinke adrenalinepiek bij geboorte. En die adrenaline is nu juist precies nodig voor de temperatuurregulatie (door middel van bruinvet verbranding).

Een muts opzetten is een interventie. Kies zelf of deze interventie juist vóór of tegen je werkt.


Maak autonome keuzes in je baring

Bij Vraag de Vroedvrouw duiken we diep in dit soort onderwerpen. O.a. in wetenschappelijk onderbouwde artikelen delen we alle mogelijke opties, zodat je zelf kunt kiezen welke keuze voor jóu en je baby werkt.

Wil je met zelfvertrouwen in gesprek gaan met je zorgverlener en de regie houden tijdens je bevalling, omdat je de goede wetenschappelijke onderbouwing achter je keuzes kent? Word nu lid van Vraag de Vroedvrouw en krijg toegang tot vele artikelen, zoals Afnavelen (doorknippen van de navelstreng), Over tijd zijn (Serotiniteit) of het Nageboortetijdperk (geboorte geven aan de placenta). Eerst even proeven? Lees het gratis artikel over jouw rechten en plichten in de geboortezorg.

Literatuur

Coles, E. C., & Valman, H. B. (1979). Hats for the newborn infant. BMJ2(6192), 734-735. https://doi.org/10.1136/bmj.2.6192.734-b

McCall, E. M., Alderdice, F., Halliday, H. L., Jenkins, J. G., & Vohra, S. (2010). Interventions to prevent hypothermia at birth in preterm and/or low birthweight infants. Cochrane Database of Systematic Reviewshttps://doi.org/10.1002/14651858.cd004210.pub4

Pretorius, T., Bristow, G. K., Steinman, A. M., & Giesbrecht, G. G. (2006). Thermal effects of whole head submersion in cold water on nonshivering humans. Journal of Applied Physiology101(2), 669-675. https://doi.org/10.1152/japplphysiol.01241.2005

Ludington‐Hoe, S. M., Lewis, T., Morgan, K., Cong, X., Anderson, L., & Reese, S. (2006). Breast and Infant Temperatures With Twins During Shared Kangaroo Care. Journal of Obstetric, Gynecologic & Neonatal Nursing35(2), 223-231. https://doi.org/10.1111/j.1552-6909.2006.00024.x

Reacties