Masterclass oxytocine

10 september om 19.30 uur
€19 inclusief BTW

Er wordt veel gezegd over oxytocine, maar wat klopt nu echt?

Oxytocine is een liefdeshormoon / knuffelhormoon, maar hoe kan het dan dat oxytocine bijdraagt aan ‘ferocity’ bij de moeder: een agressieve verdediging van haar kind?

Oxytocine is een hormoon, maar waarom weten maar weinig dat oxytocine ook een neurotransmitter en neuromodulator is?

Op chemisch niveau zien lichaamseigen en synthetische oxytocine er hetzelfde uit, maar hoe kan het dat synthetische oxytocine nadelen heeft en lichaamseigen oxytocine niet?

Synthetische oxytocine is schadelijk voor moeder & kind, maar waarom krijgt meer dan de helft van de moeders in Nederland dan synthetische oxytocine tijdens of na de baring?

Het toedienen van synthetische oxytocine postpartum verkleint de kans op een fluxus, maar is dit klinisch relevant? En hoe kan het dat er onderzoek is dat het tegenovergestelde laat zien?

Wat is waar?

In deze masterclass ontmantel ik (on)waarheden over oxytocine
met behulp van wetenschappelijk onderzoek

&

leer je praktische aanpassingen in je werk
die bijdragen aan betere uitkomsten voor moeder & kind.

Masterclass oxytocine

door Margot van Dijk
19 incl BTW
 • 10 september van 19.30-21.00u
 • Online
 • Nieuwe kennis & toepasbaar in je werk
 • Terugkijklink t/m 18 september geldig
 • Gericht op zorgverleners werkzaam in de geboortezorg
 • Leden van Vraag de Vroedvrouw (zorgverleners) krijgen gratis & automatisch toegang
 • Accreditatie aanvraag loopt voor KNOV, NVOG, NAPA, KCKZ, V&VN, NBvD
Afbeelding verloskundige onderzoeken

Voor wie is het?

 • De inhoud & taalgebruik zijn gericht op zorgverleners werkzaam in de geboortezorg
 • Andere geïnteresseerden zijn ook welkom
 • Leden van Vraag de Vroedvrouw en degenen die de scholing Fysiologische baring aanschaften, krijgen automatisch (dus gratis!) toegang.
Vraag de Vroedvrouw Masterclasses

Wat krijg je?

 • Een live online masterclass van ca. 1,5 uur gegeven door Vroedvrouw Margot
 • Met interactie & ruimte voor vragen
 • Terugkijklink, geldig t/m 18 september
 • Accreditatie is aangevraagd bij KNOV, NAPA, NVOG, V&VN, KCKZ, NBvD

In deze masterclass leer je

 • Hoe oxytocine werkt: als hormoon, neurotransmitter en neuromodulator én wat dat betekent;
 • Welk (levenslange) effect oxytocine heeft op moeder en kind;
 • Wat de impact is van medische interventies op oxytocine;
 • Hoe synthetische oxytocine werkt en wat het verschil is met lichaamseigen oxytocine;
 • Hoe synto (indien nodig) tijdens de baring beter kan worden ingezet, met minder nadelige effecten.

Waarom dit onderwerp?

Het fascineert me.

Hoe ont-zet-tend geniaal oxytocine is in relatie tot de baring (en niet alleen oxytocine natuurlijk, baren an sich is behoorlijk geniaal). Het gaat nog zoveel verder en het is zoveel complexer dan ik op mijn opleiding leerde.

Maar niet alleen oxytocine fascineert me, ook het feit dat we als zorgverleners dagelijks ‘met’ oxytocine werken en er toch zo weinig van af weten.

De fabels die rondgaan over (synthetische) oxytocine intrigeren me, zowel de angstaanjagende verhalen als de sussende reacties.

Het maakt dat ik op zoek ging. Wat is waar? Wat weten we? Wat zeggen de verschillende wetenschappelijke onderzoeken?

Ik zocht het uit en deel het tijdens deze masterclass met jou.

Over mij

Mijn naam is Margot van Dijk en online kennen mensen mij ook wel als Vroedvrouw Margot. Ik  zet me in voor het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw en het voortbestaan van de (eerstelijns) vroedvrouw.

Eén van de manieren waarop ik dat doe, is door het verspreiden van genuanceerde & goed onderbouwde verloskundige kennis.

Ik zoek alles tot op de bodem uit. Wat ik gevonden heb, zet ik om in begrijpelijke taal voor jou. Een druppel op de gloeiende plaat voor een betere geboortezorg.

Meer over mijn visie en waarom ik Vraag de Vroedvrouw ben begonnen lees je hier.

Vroedvrouw Margot met placenta in haar hand

Wat zeggen anderen over mijn masterclasses?

Lisa"Een bredere visie ontwikkeld"
Lees verder
Ik ben nu een paar maanden lid van Vraag de Vroedvrouw en ik volg ook de masterclasses. Margot duikt echt ontzettend de diepte in om ons van zeer waardevolle informatie te voorzien en weet dit ook nog eens op een hele leuke en begrijpelijke wijze over te brengen. Wat ik vooral zou waardevol vind, is dat ik door de masterclasses bepaalde vraagstukken/onderwerpen echt door meerdere brillen leer bekijken en hierdoor al een veel bredere visie heb ontwikkeld. Enorm dankbaar voor jouw kennis en kunde, Margot!
Maria (Kraamverzorgende)"Steeds weer eyeopeners"
Lees verder
Al 25 jaar ervaring in de zorg hebben en toch steeds weer eyeopeners en nieuwe dingen leren van Margot.. Echt TE GEK om de masterclasses te volgen!
Annemiek"Met elke klik verdere verdieping"
Lees verder
Wat een geweldige bron van informatie, zo blij mee! Toegankelijk voor zwangeren en geboortewerkers. Wil je meer weten, dan krijg je met elke klik verdere verdieping. Er zit zoveel liefde, aandacht en toewijding in. Onlangs de eerste masterclass gedaan en nu sta ik dus áán. Waarschuwing: je gaat allerlei boeken kopen om nog meer te leren en alles dat je dacht te weten, wordt ondersteboven en binnenstebuiten gekeerd.
Anoniem"Mijn eigen visie ontwikkelen en verbeteren"
Lees verder
Ik werk nu een jaar als vlk en wil je heel graag zeggen dat ik ontzettend veel heb aan je insta/vdvv academie! Het helpt me zó om als startende verloskundige mijn eigen visie op veel relevante onderwerpen in ons vak te ontwikkelen en waar regelmatig nodig: te verbeteren. Naast dat je artikelen etc. mij praktische dingen leren, leer ik vooral een kritische houding van je! Dat laatste is me nog het meest dierbaar: ik vraag me vaker af waarom we doen wat we doen bij bepaalde protocollen en dat is denk ik precies wat we nodig hebben in de geboortezorg!
Anoniem"Een stuk verdieping die ik mis in de reguliere scholingen"
Lees verder
Ben erg blij met mijn lidmaatschap. Ik ben kraamverzorgende, maar werk sinds begin dit jaar nog alleen als partus assistent. Jouw artikelen en masterclasses bieden mij echt een stuk verdieping die ik mis in de reguliere scholingen voor de Kraamzorg. Een kraamverzorgende/partusassistent met meer kennis van de fysiologie is mijns inziens van meerwaarde voor de eerstelijns geboortezorg.
Ilse, verloskundige
Ilse, verloskundige"Volledig en overzichtelijk"
Lees verder
Lieve Margot en team van Vraag de vroedvrouw. Ik ben zo blij met dit concept zowel voor mijzelf en mijn zwangeren. Ik vind het onwijs fijn om weterschappelijk ondersteunde informatie, zo volledige en overzichtelijk tot mij te nemen. En de masterclasses zijn een hele fijne toevoeging!
Anoniem, verloskundige
Anoniem, verloskundige"Alles op je eigen tempo"
Lees verder
Ik vind het heerlijk, elke maand een masterclass en dat je die dan op je eigen tempo kunt terug kijken. Met name het wetenschappelijke waardeer ik, en dat Margot zelf vroedvrouw is, dat is iets wat ik mis bij veel bijscholingen maar ook cursussen voor zwangeren.
Anoniem, verloskundige
Anoniem, verloskundige"Elke masterclass maakt me weer kritisch naar mijn eigen handelen kijken"
Lees verder
Ik vind het super om lid te zijn van Vraag de Vroedvrouw, omdat er zoveel verschillende onderwerpen besproken worden die dan voor mij weer in een ander daglicht gezet worden. Elke masterclass maakt me weer kritisch naar mijn eigen handelen kijken. Die reflecties neem ik dan ook weer mee naar collega's, die op hun beurt er dan weer wat van opsteken.
Anoniem, verloskundige
Anoniem, verloskundige"Heel mooi initiatief"
Lees verder
Een heel mooi initiatief wat mij al meerdere keren sterker in mijn schoenen heeft doen staan doordat ik de wetenschap met ervaring en kennis kon combineren. Empowerend voor mijzelf, mijn collega's en bovenal de cliënten.
Anoniem, verloskundige
Anoniem, verloskundige"Erg toegankelijk"
Lees verder
Geweldig! Het is heel fijn dat je de masterclasses op je eigen moment kan terugkijken, en ik merk dat het krijgen van kennis erg veel doet in mijn vertrouwen en daarmee ook in de begeleiding van cliënten. Bovendien is het fijn dat alle informatie je wordt toegereikt. Zelf heb ik niks met het lezen van onderzoeken, maar op deze manier is het erg toegankelijk.
Anoniem, verloskundige
Anoniem, verloskundige"Echt geweldig!"
Lees verder
Echt geweldig! Zelf vind ik het saai om onderzoek te doen, maar ik vind het wel interessant om mijn handelen te laten beïnvloeden door de uitkomsten van de meest recente onderzoeken. Het is dus fijn om wel de informatie te krijgen, maar niet zelf het onderzoek te hoeven doen.
 Lotte, verloskundige
Lotte, verloskundige"Hoge informatiedichtheid"
Lees verder
Super fijn om informatie te krijgen met hoge informatiedichtheid, en fijn dat combi onderzoek en praktijk zo door elkaar verweven zijn in de masterclasses.
Elaine, verloskundige
Elaine, verloskundige"Fantastisch concept!"
Lees verder
Ik vind het een fantastisch concept, het geeft verdieping aan de kennis die we vanuit de opleiding krijgen. Maar ook juist veel nieuwe informatie, die je anders op je opleiding niet te horen krijgt.
Vorige
Volgende

Na deze masterclass heb je dit bereikt

1

Je hebt nieuwe wetenschappelijk onderbouwde inzichten opgedaan over zowel oxytocine als de impact van medische interventies op oxytocine tijdens de baring

2

Je weet wat je in je werk kunt aanpassen om bij te dragen aan betere uitkomsten voor moeder & kind

3

Je snapt het verschil tussen lichaamseigen en synthetische oxytocine en het effect hiervan op moeder & kind

Masterclass oxytocine

door Margot van Dijk
19 incl BTW
 • 10 september van 19.30-21.00u
 • Online
 • Nieuwe kennis & toepasbaar in je werk
 • Terugkijklink t/m 18 september geldig
 • Gericht op zorgverleners werkzaam in de geboortezorg
 • Leden van Vraag de Vroedvrouw (zorgverleners) krijgen gratis & automatisch toegang
 • Accreditatie aanvraag loopt voor KNOV, NVOG, NAPA, KCKZ, V&VN, NBvD

Veelgestelde vragen

Nee.
Althans, ik zeg niet nooooit meer, maar ik vind het leuk om steeds iets nieuws te doen. Ik verwacht dus van niet. Komt de datum je niet gelegen? Je krijgt direct een terugkijklink die 7 dagen geldig is.

Ja, dat kan! Weet alleen dat ik me qua inhoud en taalgebruik meer richt op zorgverleners en andere geboortewerkers.