Hoofdstuk 1 van 10
In uitvoering

Samenvatting

Als vrouw met overgewicht of obesitas, krijg je in het hele traject vanaf kinderwens tot kraamtijd te maken met richtlijnen en adviezen op basis van je gewicht.

(Vergeet niet bij het lezen van deze samenvatting; hier ontbreekt de nuance die we wel aanbrengen in het uitgebreide artikel). 

Heb ik als dik persoon recht op een IVF-behandeling?

In vrijwel alle medische centra is er een BMI-grens waarboven mensen met een kinderwens geen aanspraak kunnen maken op ivf-behandeling. Die grens ligt in de meeste ziekenhuizen bij een BMI van tussen de 35 en 40. In Nederland maakt het Amsterdam UMC als een van de weinigen een uitzondering.

Welke testen en onderzoeken krijgen dikke zwangeren?

Dikke zwangeren/zwangeren met obesitas krijgen standaard een suikertest (OGTT, of Orale Glucose Tolerantie Test) aangeboden om te controleren op zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum). Wijken de suikerwaardes af, dan zijn er diverse scenario’s, variërend van een dieet, meer testen of – als de suikerwaardes wiebelig blijven – regelmatige medische controles en vaak het advies om de bevalling rond week 38 in te leiden.

Met groei-echo’s wordt de groei van de baby gevolgd, omdat er bij diabetes gravidarum een verhoogde kans is op zowel groeivertraging als een bovengemiddeld groot kind (bij 4000 gram of meer spreekt men van macrosomie). Ook hebben obese zwangeren een verhoogde kans op een miskraam, vroeg- en doodgeboorte (IUVD, intra uteriene vruchtddood) en het ontwikkelen van pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging). De exacte cijfers worden uitgebreid & genuanceerd beschreven in het volledige artikel.

Gaat de bevalling anders bij dikke zwangeren?

Vrouwen met overgewicht doen gemiddeld langer over een bevalling en hebben een grotere kans op een inleiding en een keizersnede. Ook verliezen dikke vrouwen gemiddeld meer bloed na de baring en is het lastiger om een ruggenprik te zetten. Na de bevalling hebben obese vrouwen vaker problemen met het geven van borstvoeding. Dit kan fysiologische, maar ook psychologische oorzaken hebben. De exacte cijfers worden uitgebreid & genuanceerd beschreven in het volledige artikel.

Ondanks de verhoogde relatieve risico’s, heeft meer dan de helft van de dikke vrouwen die voor het eerst zwanger zijn een ongecompliceerde zwangerschap en bevalling. Bij een volgende zwangerschap zijn dat er nog veel meer; dikke multipara hebben een kleinere kans op complicaties dan vrouwen met een gemiddeld BMI die voor het eerst zwanger zijn.

Wat is de beste zorg voor dikke zwangeren?

Er is één ‘interventie’ die voor vrouwen van dik tot dun tot bewezen betere uitkomsten leidt: continue ondersteuning. Juist als een bevalling langer duurt, heb je als vrouw behoefte aan iemand die er voor je is, iemand die je respectvol behandelt en je niet bij voorbaat al als ‘medisch ingewikkeld geval’ bestempelt.

Nog geen lid van Vraag de Vroedvrouw maar wel benieuwd naar het hele artikel? Word nu lid!

Wel lid? Lees gelijk verder!