Masterclasses 2026
Het is pas lente in 2025 en toch ben ik al bezig met de planning voor 2026!
Enerzijds omdat er al mensen hun jaarlidmaatschap verlengen en dus vást nieuwsgierig zijn waar ze in 2026 toegang tot krijgen. Anderzijds omdat ik zelf in juli met verlof ga en dus voor die tijd het pad al enigszins uitgestippeld wil hebben.
Twee grote veranderingen in vergelijking met dit jaar:
- In 2026 ga ik álle masterclasses weer zelf geven (op misschien 1 uitzondering na)
- Ik geef om en om een masterclass en een Q&A (daarover hieronder meer)

Voorlopige planning
Je vindt hier mijn planning tot nu toe. Het kan zijn dat ik nog wat schuif of dat ik een nóg toffer onderwerp bedenk en een onderwerp inwissel. (Je mag altijd een verzoek indienen: [email protected])
Zoals je ziet wissel ik af tussen twee soorten masterclasses: een ‘gewone’ masterclass en een Q&A:
- In de gewone masterclass vertel ik in ongeveer 90 minuten meer over dit onderwerp.
- Bij een Q&A verzamel ik jullie vragen, geef ik een korte introductie (max 30 minuten) over het onderwerp en beantwoord ik daarna gestructureerd jullie vragen. Een Q&A is anders omdat er over dit onderwerp ook een artikel op Vraag de Vroedvrouw is gepubliceerd, daardoor is er ruimte voor nog meer diepgang.

Klik op een onderwerp om er meer over te lezen.
Wat is het doel van onze prenatale zorg? Om die vraag te kunnen beantwoorden, zoom ik eerst uit: wat is historisch gezien de rol van de vroedvrouw en waar komen de verschillende handelingen & interventies vandaan? Welke zorg bieden we vandaag de dag in de zwangerschap en wat is daarin van (levens)belang? Waar zijn we goed in en wat kan nog (veel) beter?
Waarom werken we met een uitgerekende datum en waar komt deze vandaan? Hoe betrouwbaar is de termijnecho? Zijn er andere mogelijkheden om tot een uitgerekende datum te komen?
Deze Q&A kun je met al je vragen over dit onderwerp terecht (deze vragen dien je van tevoren in).
Het artikel Uitgerekende datum lees je hier.
Vanuit de uitgerekende datum gaan we verder met het onderwerp serotiniteit, een onderwerp waar ik doorgaans de meeste vragen over krijg. Wat is nu het verschil tussen inleiden bij 41 weken en 42 weken? Hoe kun je het beste je cliënt voorbereiden en vanaf wanneer? Welke andere mogelijkheden dan inleiden zijn er om een baring op te wekken?
Het artikel over Serotiniteit (‘over tijd’) lees je hier.
Weet een zwangere altijd hoe het met haar baby gaat? Wat is instinct eigenlijk en is het hetzelfde als intuïtie? Hoe komt het dat instinct en intuïtie vandaag de dag vaak niet serieus wordt genomen? En hoe weet je of het instinct of intuïtie is of juist angst? Waarom is dit in de zwangerschap een onderbelicht, maar juist wel belangrijk thema?
In steeds meer regio’s komen er zorgpaden voor ‘de oudere zwangere’. Wat is hiervan de onderbouwing? Wanneer is een zwangere ‘oud’? Wat is de beste zorg voor een ‘oudere’ zwangere?
Deze Q&A kun je met al je vragen over dit onderwerp terecht (deze vragen dien je van tevoren in).
Het artikel Zwanger bij 40 jaar of ouder lees je hier.
Wat zegt het gewicht van een zwangere over haar gezondheid? Is het belangrijk om een zwangere elke controle te wegen? Welke aanvullende zorg is nodig bij een zwangere met onder- of overgewicht en wat is daarvan de onderbouwing?
Aanvullend op dit onderwerp kun je het artikel Dik & zwanger lezen.
Wat meten we nu precies als we een bloeddruk meten en wat is nu een normale bloeddruk tijdens de zwangerschap? Kun je een bloeddruk beïnvloeden? Is hypertensie altijd pathologisch?
Deze Q&A kun je met al je vragen over dit onderwerp terecht (deze vragen dien je van tevoren in).
Het artikel over dit onderwerp is nu nog niet gepubliceerd.
Het artikel over de Groep B Streptokok (GBS) wordt in mei 2025 gepubliceerd, maar omdat het één van de meest complexe onderwerpen is, geen Q&A maar een hele masterclass over dit onderwerp.
Uiteraard kun je tijdens de masterclass al je vragen stellen!
Wat is de huidige richtlijn en wat is daarvan de onderbouwing? Zijn er andere manieren dan antibiotica om de overdracht van GBS naar de baby te voorkomen? Deze vragen en meer worden beantwoord tijdens deze masterclass.
Het uitwendig onderzoek wordt vrijwel elke zwangerschapscontrole uitgevoerd. Welke manieren zijn er? Hoe goed sporen we groeiproblemen en een afwijkende ligging op? Wat is de meerwaarde van groeiecho’s? Wat doe je met de uitslag van een groeiecho?
Vanuit deze masterclass geef ik je ook informatie die je verder voor je beleid kunt gebruiken met betrekking tot de groeivertraagde en de macrosome baby en de baby die niet in hoofdligging ligt.
Hoe betrouwbaar is een OGTT en is het beter dan een dagcurve? Klopt het dat een vingerprik helemaal niet zo betrouwbaar is en waarom niet? Wat zijn eigenlijk normale glucosewaarden in een zwangerschap? Is het huidige dieetadvies bij Diabetes Gravidarum gezond?
Deze Q&A kun je met al je vragen over dit onderwerp terecht (deze vragen dien je van tevoren in).
Het artikel over dit onderwerp is nu nog niet gepubliceerd.
De algemene voedingsadviezen zijn vrij beperkt. Hoe zit het met de voeding die wordt afgeraden tijdens de zwangerschap? Welke voeding moet een zwangere juist wél eten? Is het gebruik van een multivitamine onderbouwd en maakt het merk uit? In deze masterclass duiken we in de wereld van voeding en supplementen en beantwoord ik deze vragen en meer.
Je hebt een lijst gekregen met alle artikelen & masterclasses van Vraag de Vroedvrouw die over de zwangerschap gaan, maar ik heb dit jaar natuurlijk (lang) niet álle prenatale onderwerpen kunnen behandelen. Ik heb me vooral gericht op de fysiologische zwangerschap en interventies die deel uitmaken van de prenatale zorg.
Deze laatste sessie van het jaar zijn alle vragen over zwangerschap & prenatale zorg welkom; denk aan rhesus c en D, vaccinaties, verlies, zwangerschapscholestase, cbbbi, leefstijl, anemie, etcetera. Voor deze Q&A trek ik daarom ook extra tijd uit: 2 uur!