Hoofdstuk 1 van 5
In uitvoering

Samenvatting

Influenza (griep) is een acute (bovenste) luchtweginfectie, die wordt veroorzaakt door één van de drie typen influenzavirussen (A, B of C). Bij de mens veroorzaken vooral typen A en B ziekte en veroorzaken de seizoensepidemieën.

Sinds 2021 is het advies vanuit de Gezondheidsraad dat zwangeren vanaf 22 weken zich tussen 15 oktober en 1 maart kunnen laten vaccineren tegen de griep. Dit advies gold voorheen alleen voor zwangeren met risicofactoren voor complicaties van de griep.

Wat is het risico voor de zwangere?

In het achtergronddocument van de Gezondheidsraad (Gezondheidsraad, 2021) wordt gesproken over een grotere kans op ziekenhuisopname voor zwangeren met griep dan voor niet-zwangeren met griep. Er werd geen grotere kans op opname op de IC of op sterfte gevonden. De precieze cijfers vind je in het uitgebreide artikel. Behalve een verhoogd aantal opnames, werden er niet meer (zwangerschaps)complicaties (vroeggeboorte,  geboortegewicht, sterfte) gevonden.

Wat is het risico voor de baby?

Er worden meer ziekenhuisopnames door griep gezien bij baby’s onder de 6 maanden in vergelijking met kinderen boven de 6 maanden. De IC-opnames verschillen per onderzoek. Er wordt geen informatie gegeven over eventuele (chronische) complicaties van de griep op pasgeboren baby’s. Sterfte van een pasgeboren baby door de griep was extreem zeldzaam. 

Hoe effectief is de vaccinatie?

Mogelijk worden minder zwangeren en baby’s ziek dankzij de griepvaccinatie, echter er is geen bewijs dat de vaccinatie ook leidt tot minder complicaties (dus betere uitkomsten). De bijwerkingen van de griepvaccinatie bij gezonde zwangeren lijken hetzelfde als bij niet-zwangeren. Er lijken geen complicaties gerelateerd aan de vaccinatie na 22 weken zwangerschap te zijn. Het is niet uitgesloten dat de griepvaccinatie kan leiden tot ‘blunting’, wat betekent dat het juist de aanmaak van eigen antilichamen bij de baby remt.

Nog geen lid van Vraag de Vroedvrouw maar wel benieuwd naar het hele artikel (en alle bronnen)? Word nu lid!

Wel lid? Lees gelijk verder!