Vroege persdrang
Er is heel weinig onderzoek gedaan naar toegeven aan de persdrang wanneer er geen volledige ontsluiting is. In de praktijk wordt meepersen dan vaak afgeraden, met de angst dat de baarmoedermond oedemateus wordt of er zelfs een ruptuur in de baarmoedermond kan ontstaan.
Als de barende reflectoire persdrang heeft, dan is het vaak bijna niet mogelijk om niet mee te geven aan deze drang.
In deze situatie zijn er een aantal voorwaarden: er is inwendig onderzoek verricht (lees bij niet-vorderende ontsluiting over het gebrek van bewijs voor routinematig inwendig onderzoek). Vroege persdrang komt voor bij 7-40% van de barenden en wordt bij 41% van de baringen gezien waarbij de baby posterior / sterrenkijker ligt.
Volgens Rachel Reed (vroedvrouw) kan die persdrang mogelijk nuttig zijn:
- Door de druk van het indalen duwt de baby de baarmoeder
mond aan de kant - Het helpt bij het bijdraaien van een baby die posterior /sterrenkijker ligt. Ik heb hiervoor geen onderbouwing kunnen vinden.
Persdrang wanneer de baarmoedermond nog niet volledig open is, kan komen door:
- Vlot verloop (dus spoedig is de baarmoedermond wel volledig open)
- Misinterpretatie van een randje van de baarmoedermond aan de voorkant (anterior lip). Dit wordt vaak geïnterpreteerd als een teken om nog niet te persen, terwijl dit een fysiologische situatie is. De baby zal dit ‘randje’ aan de kant duwen.
- De baby ligt in een andere positie met het hoofdje en drukt daardoor al eerder op de zenuwcellen die reflectoire persdrang veroorzaken.
In het onderzoek dát er is, is geen bewijs gevonden dat meegeven aan deze vroege persdrang schade aanricht. (Dit is echter een klein onderzoek onder slechts 60 vrouwen).
- Er worden niet meer cervixlaceraties gezien (ruptuur in baarmoedermond)
- Er wordt niet meer fluxus gezien
- Er wordt geen hogere kans op een oedemateuze baarmoedermond gezien.
Wel is het hierbij van belang dat iemand dus geen instructies krijgt om actief mee te gaan persen. Ook is het belangrijk dat de persdrang juist geïnterpreteerd wordt. Zoals in het naslagwerk Fysiologische baring te lezen is (onderdeel van scholing Fysiologische & Niet-vorderende baring), kan persdrang op de piek van de wee voorkomen als het hoofdje nog relatief hoog in het bekken ligt, omdat deze persdrang als functie heeft om het hoofdje te helpen roteren (de inwendige spildraai).
Als er sprake is van vroege persdrang, kan het volgende helpen om de druk wat van de baarmoedermond te halen:
- Allereerst: probeer als zorgverlener géén instructies te geven, zodat de barende vrouw in contact blijft met haar instinct en zelf gaat doen wat het beste werkt. Als dat moeilijk is of als ze graag tips wil:
- Geluid maken (de barende ;-))
- Op handen en knieën of met de billen hoger dan het bovenlijf
- Open knee chest
- Zijligging maar iets verder doorgedraaid, met het bovenste been wat opgetrokken op een kussen, waardoor de moeder richting haar buik ligt
- In bad
Wanneer de anterior lip blijft (een randje van de baarmoedermond blijft voelbaar aan de voorkant van de moeder) en stug lijkt, kan een forward leaning inversion helpen. Let wel op: een randje ontsluiting voor hoeft geen probleem te zijn! Lees hier een blog van Rachel Reed daarover.
Vond je dit interessant? Met Vraag de Vroedvrouw heeft Vroedvrouw Margot één doel: verloskundige kennis van alle kanten belichten. Zowel zorgverleners als zwangeren kunnen hier hun hart ophalen aan objectieve en genuanceerde verloskundige kennis. Ik zoek alles tot op de bodem uit. Wat ik gevonden heb, zet ik om in begrijpelijke taal voor jou. Inmiddels is Vraag de Vroedvrouw uitgegroeid tot een uitgebreide Kennisbank met artikelen, masterclasses (voor zorgverleners), webinars (voor zwangeren) en een online scholing. |