Training Fysiologie van geboorte & Niet-vorderende baring

De training in 't kort

Training Fysiologie van geboorte & niet-vorderende baring

Data:

 • Donderdagmiddag 5 oktober 12:30 - 17:00
 • Donderdagmiddag 12 oktober 12:30 - 17:00

Met ruimte voor vragen & interactie in de chat met andere geboortewerkers, een uitgebreid naslagwerk om alles terug te lezen en een terugkijklink beschikbaar tot 31 december 2023.

Accreditatie bij KNOV, KCKZ, V&VN & NVOG (NBVD wachten we nog af).

Extra fijn: Als je je vóór 15 juli 2023 inschrijft, krijg je met de code VROEGEVOGEL €50 korting!

Afbeelding van Margot die met een modelbekken laat zien hoe een baby geboren wordt.

"Het is Margot gelukt om een mega complex thema helder en concreet samen te vatten. Ze maakt duidelijk onderscheid tussen feit, verwachting en mening. Ze schroomt niet een eerlijk inkijkje in haar eigen afwegingen te geven. Dit maakt de verdieping niet alleen rijker maar zorgt ook dat het beter blijft hangen. Margot heeft werkelijk zoveel vragen (ook vragen waarvan ik niet wist dat ik ze had!) beantwoord over de fysiologie van een baring. Het is de beste investering in vakinhoudelijke scholing geweest het afgelopen jaar, samen met het jaarlidmaatschap bij Vraag de Vroedvrouw".

- Eva

Wat komt aan bod in de training?

Fysiologie van geboorte

De eerste middag neem ik je mee in wat er op fysiek niveau (hormonen, anatomie, het brein, het autonome zenuwstelsel) en mentaal/emotioneel niveau gebeurt tijdens de baring.

Waarom is die fysiologie nu zo ontzettend belangrijk? En wat kun je als verloskundige, kraamverzorgende, doula, verpleegkundige of arts om de fysiologie in élke setting te respecteren?

Een fysiologische geboorte gaat niet over een soort ‘ideale baring’. De fysiologie van geboorte (geven) is niet gericht op ‘de baby moet uit de moeder’. Nee.

De fysiologische geboorte is ingericht op de lange termijn: hechting en borstvoeding. De effecten van een geboorte zijn dus op de lange termijn merkbaar en zijn zelfs transgenerationeel (van generatie op generatie doorgegeven).

Hoe kunnen wij als zorgverleners, geboortewerkers de beste zorg bieden bij een gebeurtenis die een leven lang effect heeft?

Niet-vorderende baring

Bij 50% van de primipara en 34% van de multipara die worden verwezen is dit voor niet vorderende ontsluiting, pijnstilling of niet vorderende uitdrijving. Dat kan anders! Maar… dan moeten we wel weten hoe.

Wanneer spreken we van een niet-vorderende ontsluiting of uitdrijving/persfase? Waarschijnlijk wordt het vaker gediagnosticeerd dan dat er daadwerkelijk sprake is van ‘niet-vorderen’. De Friedmancurve, die lang aan de basis heeft gestaan van de definitie van ‘niet-vorderende ontsluiting’, is achterhaald.

Wanneer is er sprake van fysiologie en wanneer is medische hulp nodig? Wat kun je als verloskundige, kraamverzorgende, doula of verpleegkundige als er een vermóeden is dat de baring niet vordert?

Wat als we verder kijken dan wat we geleerd hebben op onze opleidingen?

"Zeker een aanrader. Heel fijn om te horen hoe je fysiologisch kunt werken. Ook als je denkt dat je dit al doet!"

- Eke van der Molen

En krijg €50 korting met de code VROEGEVOGEL als je je vóór 15 juli 2023 inschrijft.

nageboortetijdperk

Wat krijg je?

 • 2 middagen een online training: op donderdag 5 oktober (Fysiologie) en donderdag 12 oktober (Niet-vorderende baring), van 12:30 – 17.00 uur, inclusief half uur pauze, ruimte voor vragen en interactieve chat.
 • Zoals je van mij gewend bent: informatie inclusief wetenschappelijke onderbouwing.
 • Zeer uitgebreid naslagwerk om alles terug te lezen.
 • Terugkijklink beschikbaar tot 31 december 2023.
 • Accreditatie KNOV: 9 punten categorie A.
 • Accreditatie KCKZ: 8 punten categorie A.
 • Accreditatie V&VN: 8 punten in voortplanting, obstetrie en gynaecologie
 • Accreditatie NVOG: 8 punten nascholing algemeen obstetrie & gynaecologie
 • Accreditatie NBVD: in afwachting.

Wat zijn de kosten?

- Je betaalt € 397,- (incl. btw) voor 2 middagen vol nieuwe kennis, ruimte voor vragen en interactie.

- Ben je al lid van de Academie mét masterclasses van Vraag de Vroedvrouw®? Dan krijg je €100,- korting op de training! Om deze korting te verkrijgen moet je eerst lid worden. Je vindt de code daarna op de Academie onder Masterclasses > agenda en info 2023.

- Heb je de training al aangeschaft, en wil je tóch nog lid worden? Als je dit binnen een week doet, kun je alsnog korting krijgen. Mail daarvoor even naar info@vraagdevroedvrouw.nl. Na betaling storten we kortingsbedragen niet meer terug.

- Ben je verloskundestudent? Via het Instagramaccount dat ik speciaal voor verloskundestudenten heb, deel ik meer informatie voor jullie!

"Hele fijne, verdiepende masterclasses over het 'hoe' en 'waarom' van bevallen en ons handelen als geboortewerkers. Margot geeft niet een 'juiste' manier, maar geeft juist uitleg en onderbouwing bij de verschillende richtlijnen en gangbare protocollen. Verfrissend, prikkelend en erg motiverend!"

- Geke Beckerman, verloskundige

En krijg €50 korting met de code VROEGEVOGEL als je je vóór 15 juli 2023 inschrijft.

Thumbnail Persmethoden

Waarom moet ik deze training volgen?

Verloskundige

 • Het begrijpen van de fysiologie geeft veel inzicht in het proces van baren, voor zowel jou als voor je cliënt. Meer werkplezier voor jou, meer autonomie voor je cliënt!
 • Met deze informatie kun je echt een bijdrage leveren aan het verminderen van het aantal verwijzingen;
 • En de kans op een vaginale baring vergroten;
 • Als er wel een verwijzing nodig is, weet je welke zorg er nodig is en draag je bij aan goede uitkomsten voor moeder en kind.
 • Uiteindelijk dragen al deze punten bij aan het behoud van een sterke eerstelijn.

Arts

Juist in een medische setting kun je met deze kennis over de fysiologie van geboorte verschil maken! Het is namelijk niet alles of niets:

 • Je leert hoe je in een medische setting de fysiologie ook kunt waarborgen
  Je krijgt nieuwe inzichten &
  tools voor een niet-vorderende baring
 • Dit ondersteunt je in het voorkomen van onnodige medische interventies en het vergroten van de kans op een vaginale baring

Kraamverzorgende

 • Naast een stevige basiskennis over de fysiologie, leer ik je welke tools je kunt inzetten om de fysiologie te supporten;
 • Daarmee draag je bij aan het verminderen van onnodige medische interventies;
 • Begrijpen van zowel de fysiologie en een niet vorderende baring helpt je om nog beter met verloskundigen te kunnen samenwerken;
 • Het draagt bij aan je werkplezier: je weet hoe je op meerdere manier kan bijdragen aan zo goed mogelijke uitkomsten voor moeder en kind én de tevredenheid bij de moeder kunt vergroten.

(Obstetrie)verpleegkundige

 • Naast een stevige basiskennis over de fysiologie van geboorte leer ik je hoe je dit in een medische setting kunt waarborgen;
 • Je leert welke tools je kunt inzetten om de fysiologie te supporten;
 • En welke tools je kunt inzetten bij een niet vorderende baring naast de huidige medische interventies;
 • Met deze tools kun je de kans op een vaginale baring te vergroten;
 • Je kunt op meerdere manieren bijdragen aan zo goed mogelijke uitkomsten voor moeder én kind.

Doula

 • De stevige basiskennis over de fysiologie leert je ook hoe je deze in elke setting kunt bevorderen;
 • En bij vermoeden op een niet vorderende baring kun je tijdig tools inzetten om de kans op medische interventies te verkleinen;
 • Het begrijpen van de fysiologie en een niet vorderende baring draagt bij aan de emotionele support voor de barende: je kunt haar uitleggen wat er gebeurt als ze bang of onzeker is;
 • Deze kennis helpt je ook om nog beter samen te werken met andere zorgverleners, omdat je begrijpt waarom ze bepaald beleid uitvoeren.

"Wat kan jij ontzettend fijn en duidelijk kennis overbrengen! Ik heb echt heel veel kennis opgedaan die ik goed kan gebruiken in mijn loopbaan als bijna afgestudeerd verloskundige. Je weet onderbouwd en overzichtelijk de fysiologische baring, maar ook pathologie uit te leggen en daar heb ik heel veel van geleerd. Dankjewel!"

- Anoniem

En pak €50 korting met de code VROEGEVOGEL door je vóór 15 juni 2023 in te schrijven.

Verwacht: nieuwe inzichten, samenwerken, diepgang én plezier!

Sprankelend_fotografie_official_GeboorteLauro-141 (1)

Dit ga je onder andere leren:

 • Hoe geniaal de hormonen samenwerken (het is echt een soort symfonie), waarbij júist ook adrenaline een belangrijke rol speelt.
 • Dat een wee geen samentrekking is en dat ontsluiting een bijzaak is (ja dat lees je goed, BIJzaak).
 • Dat bij een fysiologische geboorte er een geniaal proces gaande is, wat de baby beschermt tegen hypoxie (verminderd zuurstofgehalte).
 • Welke tools je kunt inzetten (of juist niet) om de fysiologie te bevorderen.
 • Dat als we niet de juiste oorzaak van een niet vorderende baring achterhalen, die bijstimulatie juist precies het zetje is om in een medisch circus te belanden.

Die kennis ga ik met jullie delen. Diepgaand en vernieuwend.

"Ik vond de training zeer interessant. Ook de opbouw was heel fijn, eerst een avond kennis ophalen, daarna verdieping en daarna voortborduren op niet vorderende ontsluiting en uitdrijving. De manier waarop Margot informatie geeft is duidelijk en goed te volgen. Er wordt ruim de tijd genomen om vragen te beantwoorden en dingen te herhalen. Een hele leuke en interessante aanvulling op de online scholingen die er zijn".

Anoniem

Wie ben ik?

Ik ben Margot van Dijk, vroedvrouw en oprichter van Vraag de Vroedvrouw®.

Vraag de Vroedvrouw® is begonnen op Instagram waar ik als @vroedvrouwmargot elke maandag vragen van zwangeren, ouders, zorgverleners en andere geboortewerkers beantwoord.

Daarnaast miste ik een plek waar echt volledige informatie gedeeld wordt, in het Nederlands en gericht op de Nederlandse situatie. Dus zo ontstond deze website! De kennis die ik daar deel, draagt bij aan het versterken van autonome keuzes door zwangeren en ik moedig zorgverleners en geboortewerkers aan om hun kennis uit te breiden en te reflecteren op hun werk.

Dus nu duik ik (en mijn team) met liefde (en bloed, zweet en tranen) in al het wetenschappelijke onderzoek over elk verloskundig onderwerp, zodat jij dat niet meer hoeft te doen.

Margot