Hoofdstuk 1 van 9
In uitvoering

Samenvatting

Hyperemesis gravidarum (HG) is een uiterst ernstige vorm van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap, die het dagelijkse leven sterk beïnvloedt en potentieel levensgevaarlijk kan zijn voor zowel de aanstaande moeder als het ongeboren kind. HG kan variëren in duur, aanhoudend zijn gedurende de hele zwangerschap of na verloop van tijd verdwijnen, en kent verschillende intensiteitsniveaus en verschijningsvormen. 

Wat veroorzaakt HG?

Het GDF15-hormoon wordt bij zwangeren met HG in zeer hoge mate in het bloed gevonden. Het is een multi-complexe aandoening waarbij er meerdere risicofactoren bekend zijn. Het herhalingsrisico is het grootst, maar de erfelijke factor speelt bijvoorbeeld ook mee.

Wat zijn de gevolgen?

HG kan zorgen voor ernstige gezondheidsrisico’s voor moeder (depressie, PTSS, uitdroging, hartproblemen en neurologische schade).en kind (o.a. laag geboortegewicht, groeivertraging en vroeggeboorte. 

Wat is het beleid bij HG?

Er is nog geen landelijke richtlijn voor HG, waardoor veel zwangeren niet de juiste zorg krijgen. Er wordt gelukkig momenteel wel gewerkt aan een landelijke richtlijn. De huidige benadering focust zich vrijwel uitsluitend op de behandeling van de misselijkheid. In sommige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn voor intraveneuze vloeistoffen en medicatie. In het artikel wordt uitgebreid ingegaan op de mogelijke beleidsopties.

Hoe beïnvloedt HG het verloop van de zwangerschap?

Een kwart (25%) van de vrouwen met HG overweegt een gewenste zwangerschap af te breken door de ernst van hun klachten. Ruim 54% gaat de ziektewet in vanwege ernstige klachten zónder enige vorm van medicatie te hebben gekregen van hun zorgverlener.

Ondanks de beschikbare behandelingen is HG een zware aandoening om mee om te gaan. Het kan fysieke en emotionele littekens achterlaten en de kwaliteit van leven tijdens de zwangerschap aanzienlijk beïnvloeden. Daarom is het essentieel voor zorgverleners om niet alleen de fysieke symptomen te behandelen maar ook emotionele ondersteuning te bieden aan zwangeren die aan HG lijden.

Nog geen lid van Vraag de Vroedvrouw maar wel benieuwd naar het hele artikel? Word nu lid!

Wel lid? Je kunt gelijk verder lezen.