Geschreven door: Annemieke Verbeek
Gepubliceerd op: 9 oktober 2024
Elk jaar zijn er in Nederland ongeveer 800 zwangeren (0,4%) met diabetes mellitus (‘suikerziekte’). Diabetes in de zwangerschap is vanwege een verhoogde kans op complicaties bij zowel moeder als kind een medische indicatie; het advies is om onder zorg van de gynaecoloog in het ziekenhuis te bevallen. De NVOG-richtlijn (2018) adviseert vanwege een verhoogde kans op complicaties in de laatste fase van de zwangerschap een inleiding van de bevalling (of keizersnede als daar een indicatie voor is) bij 38-39 weken zwangerschap.
In dit artikel richten we ons op diabetes die al voor de zwangerschap bestond (preconceptionele diabetes); zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) verdient een eigen artikel, omdat de oorzaken en het beleid verschillen. Wie nu al meer wil weten over diabetes gravidarum, kan de masterclass voor geboortewerkers kijken (beschikbaar voor alle leden met een groot lidmaatschap voor zorgverleners van Vraag de Vroedvrouw).
Diabetes mellitus is een complexe medische aandoening en de begrippen in dit artikel zullen wellicht voor patiënten en specialisten gesneden koek zijn, maar voor ‘leken’ af en toe breinbrekers opleveren. We hebben ons best gedaan alles zo toegankelijk en begrijpelijk mogelijk te beschrijven. Het doel van dit artikel is vooral om het beleid voor zwangeren met diabetes en de onderbouwing ervan te bekijken. Om die reden kiezen we ervoor om vooral de biologische/fysiologische processen met betrekking tot diabetes uit te werken die invloed hebben op kinderwens, zwangerschap, baring en kraamtijd.