Masterclasses 2025

Wat heeft Vraag de Vroedvrouw in 2025 voor jou in petto?

2025 is het vierde jaar op rij waarin er elke maand een live masterclass voor zorgverleners en andere geboortewerkers zal zijn. Het overkoepelende thema dit jaar is: de relatie tussen de zwangere en de zorgverlener.

Waarom dit thema?

Zorgverleners hebben vele instrumenten, van doptone tot peanutball, van bloeddrukmeter tot injectiespuit.

Maar er is één ‘instrument’ vele malen belangrijk dan dat: de relatie die we met onze cliënt hebben.
Als vroedvrouw denk ik dat deze relatie de sleutel tot goede zorg is. Om naar die relatie te kijken, gaan we ook naar onszelf kijken, want daar begint het tenslotte.

28 januari: Hoe de 'risk society' tot uiting komt in de geboortezorg

door Margot van Dijk

Welke overtuigingen liggen ten grondslag aan ons huidige geboortezorg(systeem) en hoe beïnvloedt dat jou als zorgverlener / geboortewerker? Wat is de invloed daarvan op zwangeren en ook: op de relatie die jij met je cliënt hebt? In deze masterclass duiken we in ‘the root of the problems’ van de geboortezorg en onderzoeken we hoe we dit jaar daarmee aan de slag kunnen gaan.

27 februari: Relationeel werken

door Milotte Hamer van Stichting Presentie

Je zou kunnen zeggen dat de presentietheorie is ontstaan uit de praktijk. Door langdurig onderzoek in buurten, ziekenhuizen en bijvoorbeeld de geestelijke gezondheidszorg. Wat doen zorgprofessionals precies en wanneer wordt zorg daadwerkelijk ervaren als goede zorg? Andries Baart ontwikkelde op basis van zijn onderzoeksbevindingen “Een theorie van presentie”.

Eén van de kernelementen van presentie is relationeel werken. Dit gaat over de vraag hoe je je als professional in eerste instantie niet alleen laat sturen door je eigen vakkennis, verwachtingen van de organisatie, protocollen of gewoontes, maar juist de relatie tussen jou en de ander gebruikt om na te denken over wat het goede is om te doen. Hoe kan je, terwijl je afgestemd bent op jezelf als mens, op je vakgebied en je professionele kennis, ook afgestemd zijn op de ander? ‘Goede zorg’ gaat voor presentie daarin niet alleen over technisch goede zorg leveren of problemen oplossen. Ervaarbaar goede zorg gaat vaak ook over je gezien en gehoord voelen, jezelf mogen zijn of voelen dat je er toe doet.

In deze masterclass gaan we aan de hand van de praktijk nadenken over relationeel werken.

Foto Milotte

6 maart: Van Boomer tot Zoomer

door Daniëlle Schreurs

Momenteel zijn er vier generaties aan het werk: de Babyboomers, X, Y en Z. Elke generatie is in een andere tijd opgegroeid en kreeg andere invloeden mee. Daardoor verschillen de opvattingen over werken en leren. Maar hoe verbind je nu jarenlange ervaring en frisse ideeën in je werkomgeving? De masterclass Van Boomer tot Zoomer geeft inzicht in de drijfveren en behoeften van verschillende generaties en die van jongere professionals in het bijzonder.

April: Angst bij de zorgverlener

door Michelle ten Berge

Steeds meer zwangeren hebben last van angst. Angst voor bevallingspijn of complicaties tijdens de baring. Ook het aantal vrouwen dat de bevalling als zeer beangstigend of zelfs traumatisch ervaart neemt toe. Dit kan de band tussen moeder en kind ondermijnen en vergaande gevolgen hebben voor het verloop van het kraambed en een eventuele volgende bevalling.

Daarnaast lijken ook zorgverleners in toenemende mate last te hebben van angst. Angst om fouten te maken, angst voor complicaties tijdens de baring, angst voor andere zorgverleners (“maar dat mag niet van de gynaecoloog…”), angst voor de toekomst en angst voor het antwoord op de vraag “ben ik wel goed genoeg?”

Tijdens deze masterclass duiken we in de psychologie achter angst, paniek en trauma. Je komt te weten wat het basale trauma is waar alle angsten op gebaseerd zijn en je leert het onderliggende mechanisme kennen dat posttraumatische stress veroorzaakt en hoe dit te voorkomen.

Na deze masterclass zul je zeker nog wel eens bang zijn, maar kan je er hopelijk een stuk beter mee om gaan. Zowel met je eigen angsten, als die van je cliënten. Zo niet, dan zijn er nog allerlei mogelijkheden om je hier verder in bij te scholen.

Foto Michelle

22 mei: Samen beslissen, kan dat eigenlijk wel?

door Marjolein van Gelderen

Marjolein geeft diepgaande uitleg over informed consent. Hoe zijn de adviezen rondom informed consent ingestoken en beschreven in richtlijnen, waar vervolgens zorgpaden op zijn gebaseerd? Kortom: waarom is informed consent eigenlijk een heel lastig thema? 

19 juni: Het geboorteplan: essentieel of irreeël?

door Margot van Dijk

Het geboorteplan maakt altijd wat los bij zorgverleners. Het gaat soms over geboortewensen ipv een geboorteplan, soms over de ‘eisen’ die erop staan, de formats die zorgverleners wel of niet fijn vinden, etcetera.

Maar wat ís een geboorteplan nu eigenlijk en waar is het voor bedoeld? Wat zegt de wetenschap over het gebruik van een geboorteplan en is dat relevant voor zwangeren? Is een standaard format wenselijk of leidt het af van waar het echt om gaat? In deze masterclass reik ik niet alleen kennis aan, maar gaan we ook met elkaar in discussie.

3 juli: Counselen bij zorgvragen buiten de richtlijn

door Rebekka Visser

Rebekka gaat met de deelnemers in gesprek over de ‘do’s’ and de ‘dont’s’ voor vroedvrouwen als ze willen investeren in een betere communicatie rond complexe zorgvragen en vooral zorgvragen buiten de richtlijnen. Daarbij gaan we dieper in op zaken die heel relevant zijn bij het werken aan vertrouwen en ‘zorg’, maar die vandaag de dag minder onderwerp van overdenking/bespreking zijn. 

In deze masterclass leer je:

  • Wat het belang van de relatie is en hoe je, ook in vrij korte tijd, kunt werken aan een samenwerking met de vrouw die leidt tot beter wederzijds vertrouwen.
  • Wat de presentietheorie van Andries Baart inhoudt en hoe je dit kunt toepassen in je werk.
  • Hoe shared decision making werkt en welke misverstanden daarover uit de wereld geholpen moeten worden.
Foto van Rebekka Visser

28 augustus: Is autonomie alleen voor de welgestelden?

door Loes van der Kooij

In de geboortezorg staat het begrip autonomie steeds centraler. Maar wat betekent autonomie eigenlijk precies? En in hoeverre wordt vrijheid van keuze beperkt door (onzichtbare) economische, sociale en culturele factoren?
 
In deze masterclass onderzoeken we de verschillende interpretaties en historische ontwikkeling van autonomie binnen de geboortezorg. We verkennen het actuele debat en de uitdagingen waar zorgverleners en zwangeren vandaag de dag mee te maken hebben, zowel in Nederland als in bredere Westerse contexten.
 
We besteden aandacht aan de invloed van onze risicomaatschappij op de beleving en realisatie van autonomie. De prikkelende vraag wordt gesteld: Is autonomie enkel bereikbaar voor hen die het kunnen betalen? En: kan autonomie – door toegang tot specifieke zorgverleners, tijd, kennis, en middelen – gedeeltelijk ‘afgekocht’ worden door de welgestelden?
 
Deze masterclass nodigt zorgprofessionals, geboortewerkers en geïnteresseerden uit om kritisch te reflecteren op hun rol binnen dit systeem en om nieuwe perspectieven te ontwikkelen over wat autonomie in de geboortezorg zou moeten inhouden.

18 September: Waarom ben je zorgverlener geworden?

door Karianne van Vliet

In deze masterclass gaan we in op de achterliggende persoon die jij bent als zorgverlener en waarom je voor het zorgverlenersvak hebt gekozen. Wat betekent dat voor het contact met je cliënten? Welke valkuilen kom je daarin tegen?

30 oktober: Zwangerschap na seksueel misbruik

door Ivonne Meeuwsen

Seksueel misbruik is een traumatische ervaring die storend kan zijn op de ervaring van vrouwen gedurende en na de zwangerschap. In deze interactieve masterclass leer je de basis van de langetermijneffecten van seksueel misbruik en de invloed hiervan op de begeleiding van zwangeren (en hun partners). 

In deze masterclass leer je:

  • Hoe je seksueel misbruik en/of negatieve seksuele ervaringen bespreekt
  • Welke thema’s daarbij belangrijk zijn met betrekking tot de geboortezorg 
  • Wat doe je als vroedvrouw met dit gegeven én, minstens zo belangrijk, wat doet het met jou? Wat doe je als vroedvrouw zelf en wanneer schakel je andere hulp in?

25 november: In gesprek over Obstetrisch geweld

door Marjolein van Gelderen

Obstetrisch geweld is een thema dat steeds meer aandacht krijgt in de geboortezorg. Maar wat verstaan we er eigenlijk onder? Hoe vaak komt het voor? En hoe herkennen we grensoverschrijdend gedrag in deze context? Deze interactieve masterclass is opgezet als gesprek, waarin we samen dit complexe onderwerp verkennen.

11 December: Traumasensitieve zorg

door Ilena Standring

Zwanger worden, bevallen en een pasgeborene hebben elk hun eigen uitdagingen en brengen mogelijke triggers mee voor zowel bekend als onbekend trauma dat is opgeslagen in het lichaam en geactiveerd kan worden. Ilena gaat tijdens de masterclass in op de principes van trauma: wat is het, hoe beïnvloed het lichaam en geest en waarom is traumasensitieve zorg zo belangrijk. Wat zijn de basisprincipes van traumasensitieve zorg en hoe kun je dit toepassen in de praktijk. 

Logo Jade rond