Het inwendig onderzoek: de meest gebruikte interventie in de geboortezorg waarvan tot op heden het nut niet is bewezen

Margot leest een wetenschappelijk tijdschrift

Het inwendig onderzoek: de meest gebruikte interventie in de geboortezorg waarvan tot op heden het nut niet is bewezen.

Wat ik het moeilijkste vind aan het inwendig onderzoek, is dat daarmee -bewust of onbewust?- de zorgverlener de expert wordt in plaats van de barende vrouw. (Kan ik een hele post over schrijven, maar ik nodig je uit hier zelf even over te filosoferen). Ook is het een moment opname. Het zegt iets over wat was, niet over wat komt.

In de geschiedenis van de verloskunde werd het inwendig onderzoek ingezet wanneer er een vermoeden op pathologie was. Vandaag de dag is het bij de meeste zorgverleners normaal om routinematig inwendig onderzoek te verrichten tijdens de baring. Voor sommige barenden is het prettig om te weten hoeveel centimeter ontsluiting zij hebben, maar andere barenden ervaren het inwendig onderzoek als pijnlijk of misleidend. Daarnaast is het inwendig onderzoek subjectief, wanneer het herhaald wordt door een andere zorgverlener is de kans dat deze dezelfde bevinding heeft minder dan 50%.

Er is niet veel onderzoek naar het nut van het inwendig onderzoek. Eén Cochrane-onderzoek includeert 4 studies waarin totaal 744 vrouwen zijn onderzocht. De onderzoekers trekken de conclusie dat niet duidelijk is welke manier van het onderzoeken van progressie van de baring het meest effectief en acceptabel is. Daarnaast concluderen zij dat er onvoldoende bewijs is om routinematig inwendig onderzoek toe te passen, maar er ook geen bewijs is om dit niet te doen.

Wanneer is het inwendig onderzoek mogelijk van meerwaarde?

⏰ Als er een interventie gedaan is, na een aantal uur om het effect van de interventie in te schatten (bijv een inleiding of bijstimulatie)
💉 Als de barende het graag wil weten of als zij pijnstilling wil
⏰ Als er persdrang is zonder dat er (na enige tijd, maar hoe lang weten we niet) vordering is
⏰ Als er na enige tijd (maar hoe lang weten we niet) frequente en krachtige weeën geen vordering is in weeën (kracht, frequentie, duur) en de mogelijkheid van een plateaufase mee is genomen
🩸 Als er vermoeden is op pathologie zoals bij matige harttonen, ruim bloedverlies, etcetera
💉 Als er een schedelektrode of MBO geïndiceerd is (los van dat we ’t dan eerst nog over het ‘nut’ van het CTG en MBO moeten hebben).

Vond je dit interessant?

Met Vraag de Vroedvrouw heeft Vroedvrouw Margot één doel: verloskundige kennis van alle kanten belichten. 
Zowel zorgverleners als zwangeren kunnen hier hun hart ophalen aan objectieve en genuanceerde verloskundige kennis. Ik zoek alles tot op de bodem uit. Wat ik gevonden heb, zet ik om in begrijpelijke taal voor jou.

Inmiddels is Vraag de Vroedvrouw uitgegroeid tot een uitgebreide Kennisbank met artikelenmasterclasses (voor zorgverleners), webinars (voor zwangeren) en een online scholing

Wil je meer weten over dit onderwerp? 

Lees dan het artikel Inwendig Onderzoek