De beruchte schedelelektrode

Foto schedelektrode

De beruchte schedelelektrode van 2 kanten belicht

Eerst een stap terug, want dit gaat eerst over goedgeïnformeerd kiezen (of niet kiezen) voor het gebruik van het CTG tijdens de baring (hartfilmpje van de baby). Het spijt me, maar dat past helaas niet in een blog. Zie mijn meest uitgebreide artikel ooit op vraagdevroedvrouw.nl.

Indien je -om wat voor reden dan ook- hebt gekózen voor registratie van de harttonen tijdens de baring met het CTG, dan begint die registratie vaak uitwendig, dus via de buik. Ik weet dat er plekken zijn waar de barende onder druk wordt gezet om sowieso de schedelelektrode te laten plaatsen, maar dat is in principe niet nodig. Uitwendige registratie gaat in veel gevallen gewoon goed.

🥵 Wat zijn de nadelen van de schedelelektrode?

  • Het is pijnlijk voor de baby. Dit wordt vaak niet benoemd, maar het metalen draadje wordt in de hoofdhuid gedraaid, als we dat in onze eigen huid draaien, dan is dat pijnlijk. En baby’s voelen pijn (het is errug ouderwets om te denken dat dat niet zo is).
  • De vliezen moeten gebroken zijn of worden gebroken door de schedelelektrode. Het veroorzaakt een wondje op het hoofd van de baby, die kan gaan ontsteken (gebeurt niet vaak, maar heb ‘t wel gezien).
  • Het plaatsen van de schedelelektrode vinden sommige barenden een pijnlijke handeling en kan ze uit de flow halen.

🤓 Wanneer kan een schedelelektrode dan een goede keuze zijn?

  • Als de uitwendige registratie je belemmert om te bewegen, omdat het dan slecht registreert (en je dus bijvoorbeeld stil op bed ‘moet’ liggen voor een goede registratie). Je kunt in dit geval afhankelijk van de situatie ook intermitterend CTG (op & af) overwegen, maar dat blijft een bewegingsbelemmering.
  • Sommige CTG’s registreren slecht onder de douche of in bad.
  • Als er zorgen zijn om de conditie van de baby maar de registratie slecht is, of er misschien twijfel is of de hartslag van de moeder wordt geregistreerd. En geprobeerd wordt om met uitwendige registratie dit helderder te krijgen, maar dat niet lukt.

Dit kunnen redenen zijn om in sommige gevallen te kiezen voor een schedelelektrode, ondanks de nadelen, maar uiteraard kan én mag dit voor jou anders zijn. Ik denk dat het belangrijk is dat:

  • we eerlijke informatie geven over de schedelelektrode, dat betekent dat zowel de voor- als nadelen belicht worden
  • de barende niet onder druk gezet wordt (ik kwam eens een ziekenhuis niet binnen met mijn cliënt omdat een schedelektrode ‘verplicht’ zou zijn. BULLSHIT.)
Vond je dit interessant?

Met Vraag de Vroedvrouw heeft Vroedvrouw Margot één doel: verloskundige kennis van alle kanten belichten. 
Zowel zorgverleners als zwangeren kunnen hier hun hart ophalen aan objectieve en genuanceerde verloskundige kennis. Ik zoek alles tot op de bodem uit. Wat ik gevonden heb, zet ik om in begrijpelijke taal voor jou.

Inmiddels is Vraag de Vroedvrouw uitgegroeid tot een uitgebreide Kennisbank met artikelenmasterclasses (voor zorgverleners), webinars (voor zwangeren) en een online scholing

Wil je meer weten over dit onderwerp? 

Lees dan het artikel Conditie van de baby tijdens de baring (doptone & CTG)