Hoofdstuk 1 van 7
In uitvoering

Samenvatting

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine, die onder andere helpt bij de bloedstolling. Het advies is om alle pasgeborenen vlak na de geboorte vitamine K te geven. Dit gebeurt in Nederland in druppelvorm (oraal).

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K halen we vooral uit voedsel en omdat het nauwelijks wordt opgeslagen, hebben we een regelmatige inname nodig. Een vitamine K-tekort bij volwassenen is echter zeldzaam, en meestal een gevolg van afwijkingen aan het maagdarmstelsel of medicijngebruik 

Hebben alle baby’s een tekort?

De concentratie (hoeveelheid) vitamine K in het bloed van een ongeboren en pasgeboren baby is relatief laag vergeleken met volwassen bloed. Vitamine K komt nauwelijks door de placenta. Borstvoeding bevat een relatief lage concentratie vitamine K, al is dit ook afhankelijk van de inname van de moeder. Het microbioom in de darmen dat vitamine K produceert, moet na de geboorte nog worden opgebouwd. Relatief lage vitamine K-waarden bij een pasgeboren baby zijn dus fysiologisch. Of die lage concentratie vitamine K ergens goed voor is, weten we niet zo goed. 

Wat is een vitamine K-deficiëntiebloeding?

Een baby die geen extra vitamine K toegediend krijgt, heeft een kans van 1 op 11.000 (maar waarschijnlijk minder) op een vitamine K-deficiëntiebloeding (VKDB). Dit is een ernstig ziektebeeld, waarbij er ongeveer 30% tot 57% kans is op een hersenbloeding en 3% tot 20% kans op overlijden van de baby. Het risico op VKDB daalt sterk als de baby na de geboorte vitamine K krijgt. Dit kan met een injectie in het bovenbeen (intramusculair) of in een micellaire oplossing of met druppeltjes in het mondje (oraal). In het artikel worden de wetenschappelijke onderzoeken rondom deze drie mogelijkheden verder toegelicht.

Is een injectie beter dan druppels?

Een injectie is even effectief als drie doses oraal (op dag 1, na 4/5 dagen en na 4/5 weken). Vitamine K wordt ook toegevoegd aan kunstvoeding. Voor baby’s die kunstvoeding krijgen, wordt alleen de dosis op dag 1 geadviseerd. Baby’s met galgangatresie lopen een sterk verhoogd risico op VKDB. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 2 baby’s met galgangatresie een hersenbloeding door een vitamine K-tekort. Waarschijnlijk werkt orale toediening van vitamine K in micellaire oplossing bij baby’s met galgangatresie even effectief als een injectie, als het op de juiste manier wordt toegediend.

In het uitgebreide artikel lees je alles over de onderzoeken en de bewijskracht van de manier van geven van vitamine K (oraal of injectie). 

Wel lid? Lees gelijk verder!