Hoofdstuk 1 van 7
In uitvoering

Samenvatting

In Nederland was het tot 2014 verplicht om je te laten steriliseren om je juridische geslacht te kunnen veranderen. Door de aanpassing in de wet en de groeiende maatschappelijke acceptatie zijn er steeds meer openlijk trans- en non-binaire ouders die een kind dragen en baren. Iedere zwangere heeft recht op passende en respectvolle zorg. Dit betekent dat er aanpassingen nodig zijn in de geboortezorg, waar dit artikel aandacht aan besteed.

Is er meer kans op vruchtbaarheidsproblemen?

Transgender en non-binaire mensen kunnen in dezelfde mate als alle andere wensouders te maken krijgen met vruchtbaarheidsproblemen. Zij hebben echter minder toegang tot behandeling hiervan; de beroepsvereniging voor gynaecologen NVOG adviseert leden vooralsnog terughoudend te zijn bij het aanbieden van vruchtbaarheidsbehandelingen bij transgender wensouders. Dit discriminerende standpunt zal binnenkort (wanneer is onduidelijk, maar de toezegging is gedaan) gewijzigd worden, waarbij het onderscheid wegvalt.

Wat is de invloed van testosterongebruik op een kinderwens en zwangerschap?

Het gebruik van testosteron voorkomt geen zwangerschap. Het huidige advies aan transmannen is om het gebruik van hormonen te stoppen bij kinderwens en zwangerschap vanwege mogelijke ontwikkelingseffecten bij met name vrouwelijke embryo’s. Mogelijk kan microdosering van testosteron hulp bieden; het zou de nadelige effecten op de foetus tenietdoen en kan wel een grote impact hebben op het welbevinden van de dragende ouder. Hier is nog wel meer onderzoek voor nodig.

Wat is er anders voor transgender (wens)ouders?

De periode van zwangerschap, bevallen en de kraamtijd kunnen bij trans ouders gevoelens van dysforie oproepen; zij voelen een groot onbehagen om meer dan ooit geconfronteerd te worden met lichaamsdelen die ze niet als eigen ervaren, zoals een uterus of geboortekanaal.

Welke geboortezorg is nodig?

Dit vraagt van zorgverleners extra alertheid op passende communicatie en bejegening voor, tijdens en na de bevalling. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat deze groep (aanstaande) ouders eerst en vooral behoefte heeft aan normalisering van hun zwangerschap; zij willen passende zorg ontvangen, maar niet continu herinnerd worden aan hoe bijzonder hun gezinsvorming voor zorgverleners is.

In het uitgebreide artikel over transinclusieve geboortezorg lees je nog veel meer over taalgebruik, ervaringsverhalen, en do’s en don’ts voor zorgverleners. 

Nog geen lid van Vraag de Vroedvrouw maar wel benieuwd naar het hele artikel? Word nu lid!

Wel lid? Je kunt gelijk verder lezen.