Vitamine K is een vetoplosbare vitamine, die nodig is voor de synthese van protrombine en stollingsfactoren VII, IX en X in de lever. Dit betekent dat vitamine K onder andere helpt bij de bloedstolling.
Hoe komen we aan vitamine K?
Vitamine K halen we vooral uit voedsel. Vitamine K zit in veel groene bladgroenten, sommige fruitsoorten (avocado, banaan, kiwi) en sommige plantaardige oliën (soja-olie). Daarnaast wordt ongeveer 10% van onze vitamine K-behoefte gemaakt door bacteriën in onze darmen. Vitamine K wordt nauwelijks opgeslagen in het lichaam, dus we hebben een regelmatige inname van vitamine K nodig. Een vitamine K-tekort bij volwassenen is echter zeldzaam, en meestal een gevolg van afwijkingen aan het maagdarmstelsel of medicijngebruik (Lippi & Franchini, 2011).
De concentratie (hoeveelheid) vitamine K in het bloed van een pasgeboren baby is relatief laag vergeleken met dat van een volwasse. Vitamine K komt nauwelijks door de placenta. Borstvoeding bevat een relatief lage concentratie vitamine K, al is dit ook afhankelijk van de intake van de moeder (Sankar et al., 2016). Het microbioom in de darmen dat vitamine K produceert moet na de geboorte nog worden opgebouwd (Gopakumar, Sivji & Rajiv, 2010). Relatief lage vitamine K-waarden bij een pasgeboren baby zijn dus fysiologisch. De lage concentratie vitamine K, in combinatie met het feit dat het lichaam slechts een beperkte voorraad vitamine K kan opslaan, maakt pasgeboren baby’s wel gevoelig voor een vitamine K-tekort (Wickham, 2017).
