De vliezen zijn gebroken, geen weeën en de klok gaat tikken. Waarom eigenlijk?
Wanneer de vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn, spreken we van langdurig gebroken vliezen. Wanneer er op dat moment geen weeën zijn, is het advies in de meeste regio’s om de zorg over te dragen naar de tweedelijn (het ziekenhuis dus). Wanneer er na 48 tot 72 uur gebroken vliezen nog geen weeën zijn, wordt geadviseerd om de baring in te leiden.
Meestal breken de vliezen omdat de zwangerschap vergevorderd is, maar het kan ook komen door strippen, een posterior ligging van de baby in het bekken (sterrenkijker) of een al aanwezige infectie.
Het advies om na 48 uur of 72 uur de baring in te leiden is gebaseerd op de grotere kans op een infectie bij gebroken vliezen. Een infectie is te herkennen aan koorts bij de zwangere, tachycardie bij de baby of de zwangere, vreemd ruikend vruchtwater en/of een gevoelige en pijnlijke buik.
Hoe groot is de kans op een infectie nu echt? 👉🏼
- De kans op een infectie bij de zwangere neemt toe na 24 uur en gaat van 1,2% naar 2,3% en blijft tot 72 uur gelijk.
- De kans op een infectie bij de baby blijft gelijk wanneer na 24 uur gebroken vliezen wordt ingeleid ten opzichte van een afwachtend beleid (tot 72 uur).
- Er is geen verschil in babysterfte bij een afwachtend beleid ten opzichte van een inleiding.
- We kunnen niet iets concreets zeggen over langer wachten dan 72 uur gebroken vliezen, omdat daar weinig onderzoek naar is gedaan.
Opmerking bij het huidige beleid: Is er echt een meerwaarde van verwijzen naar de tweedelijn wanneer de weeën binnen 72 uur uit zichzelf op gang komen? Een infectie is goed te herkennen, in sommige regio’s wordt er niet verwezen binnen die 48/72 uur en er is geen bewijs dat overdracht leidt tot betere uitkomsten. Belangrijkste misschien nog wel: er is geen onderzoek naar de tevredenheid van de zwangere over dit beleid. En om wie gaat ‘t hier nu eigenlijk?
Zowel het afwachten van de baring als het inleiden van de baring is een goede optie voor moeder en kind bij de afwezigheid van tekenen van infectie. Het belangrijkste is: INFORMED CONSENT. Dat betekent: de zwangere wordt volledige geïnformeerd over de kansen, de voor- en nadelen van inleiden en maakt op basis daarvan zelf een keuze.
Wil je weten waar de 24 uursgrens vandaan komt? Wat de kans op een infectie zo laag mogelijk houdt? Of hoe ‘t precies zit bij meconiumhoudend vruchtwater? Het hele artikel over gebroken vliezen vind je hier!
Vond je dit interessant? Met Vraag de Vroedvrouw heeft Vroedvrouw Margot één doel: verloskundige kennis van alle kanten belichten. Zowel zorgverleners als zwangeren kunnen hier hun hart ophalen aan objectieve en genuanceerde verloskundige kennis. Ik zoek alles tot op de bodem uit. Wat ik gevonden heb, zet ik om in begrijpelijke taal voor jou. Inmiddels is Vraag de Vroedvrouw uitgegroeid tot een uitgebreide Kennisbank met artikelen, masterclasses (voor zorgverleners), webinars (voor zwangeren) en een online scholing. |