Zwangerschapscholestase

Wat zijn de risico's en behandelingen?

In Nederland krijgt 0,1 tot 2,0% van de zwangeren in de tweede helft van de zwangerschap te maken met hevige jeuk in combinatie met een hoge waarde van galzure zouten in het bloed. Oftewel; zwangerschapscholestase. Wanneer de doorstroom van gal van de lever naar de galblaas vertraagt of stopt, ontstaat er een ophoping van galzure zouten in de lever, en komen de galzure zouten in de bloedbaan terecht. Daarbij komt (hevige) jeuk voor, terwijl er geen sprake is van huidafwijkingen. De jeuk is vaak het heftigst op handpalmen en voetzolen, maar kan over het hele lichaam voorkomen.

Het advies is om bij de aanwezigheid van zwangerschapscholestase de zorg over te dragen aan de tweedelijn, waar medicatie tegen de jeuk voorgeschreven kan worden. De onderzoeken zijn het niet eens over of zwangeren baat hebben bij deze medicatie. Het gebruik van de medicatie vermindert de kans op complicaties niet.

De lever van de baby is nog onrijp en dat maakt de baby afhankelijk van de placenta voor de verwerking van deze galzure zouten. Bij zwangerschapscholestase worden daarom verhoogde risico's gezien op complicaties. Het advies is daarom om bij waarden boven de 40 μmol/l bij 37 weken de baring in te leiden en bij waarden onder de 40 μmol/l niet langer dan tot 40 weken te wachten.

Recenter onderzoek laat zien dat die kans op complicaties met name toeneemt bij waarden boven de 100 μmol/l.

Bij waarden tot 100 μmol/l lijkt het verantwoord om af te wachten met inleiden, maar dit is ook afhankelijk van de conditie (en jeukklachten) van de moeder.

De hevige jeuk die meestal gepaard gaat met zwangerschapscholestase, verdwijnt binnen een paar dagen na de baring. De andere mogelijke symptomen herstellen vaak binnen 4 tot 6 weken na de baring.

Lees hier meer over zwangerschapscholestase.

Het hele artikel over zwangerschapscholestase staat op de Academie van Vraag de Vroedvrouw®. Word lid vanaf maar €19,- per maand!

"Zoveel gehad aan je artikel tijdens m’n zwangerschap! Door jou durfde ik te besluiten niet in te leiden met 37 weken tegen de richtlijnen in en ben daardoor heel fijn thuis in bad bevallen met 39 weken. ❤️ hoop echt dat t (cholestase) bij een volgende niet terug komt!"

- @metloesje

Wil je meer weten over zwangerschapscholestase?

Dan kun je op de Academie van Vraag de Vroedvrouw® het uitgebreide artikel lezen! Daarin geven we antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is zwangerschapscholestase?
  • Welke factoren beïnvloeden het ontstaan van cholestase in de zwangerschap?
  • Wie heeft er een verhoogde kans op het ontstaan van zwangerschapscholestase?
  • Wat is het risico van zwangerschapscholestase voor de baby?
  • Wat is het risico van zwangerschapscholestase voor de zwangere?
  • Wat is het huidige beleid bij zwangerschapscholestase?
  • Wat is de onderbouwing van het beleid bij zwangerschapscholestase?

Wat is Vraag de Vroedvrouw®?

Vraag de Vroedvrouw® is opgezet door vroedvrouw Margot van Dijk en biedt medische kennis voor menselijke zorg. De Academie is er zowel voor zwangeren, ouders, en mensen met een kinderwens als voor zorgverleners en andere geboortewerkers.

Op de Academie van Vraag de Vroedvrouw® vind je artikelen, masterclasses en webinars voor zowel geboortewerkers als zwangeren.

Verloskundige (wetenschappelijke) kennis versterkt de autonomie van de zwangere én versterkt de positie van de geboortewerker in de geboortezorg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Één keer per maand krijg je een update van Vraag de Vroedvrouw met de nieuwe artikelen die zijn geplaatst, diepgang in de wereld van de verloskunde en een persoonlijk tintje!