Meconiumhoudend vruchtwater
Is het altijd gevaarlijk?
Meconium is de eerste ontlasting van de baby en heeft een diepgroene kleur. Wanneer de baby meconium loost (poept) voor de geboorte, mengt dit met het vruchtwater. Dit noemen we meconiumhoudend vruchtwater.
In vergelijking met helder vruchtwater worden er vaker complicaties bij de baby gezien, waarbij het Meconium Aspiratie Syndroom (MAS) de grootste zorg is (bij 2 tot 3% van de gevallen bij meconiumhoudend vruchtwater). Hierbij ontstaan er ademhalingsproblemen bij de baby na de geboorte, waarbij meconium in de mond- en keelholte aanwezig is. MAS kan niet thuis worden behandeld.
Het advies bij meconiumhoudend vruchtwater is in Nederland altijd overdracht naar de tweedelijnszorg, CTG-bewaking en inleiden wanneer de weeën nog niet op gang zijn.
Momenteel is niet duidelijk of het huidige Nederlandse beleid bijdraagt aan het voorkomen van MAS.
Wat is de onderliggende oorzaak van MAS? Waarop is het Nederlandse beleid gebaseerd? Hoe groot zijn de daadwerkelijke risico's op complicaties bij meconiumhoudend vruchtwater? Kijk hier voor het uitgebreide artikel.
Wil je meer weten over meconiumhoudend vruchtwater?
Dan kun je op de Academie van Vraag de Vroedvrouw® het uitgebreide artikel lezen! Daarin geven we antwoord op de volgende vragen:
- Wat is meconiumhoudend vruchtwater?
- Hoe vaak komt meconiumhoudend vruchtwater voor?
- Waarom loost/poept de baby meconium voor de geboorte?
- Welke complicaties kunnen ontstaan bij meconiumhoudend vruchtwater?
- Wat is het Meconium Aspiratie Syndroom?
- Wat is de onderbouwing van de richtlijn?
Wat is Vraag de Vroedvrouw®?
Vraag de Vroedvrouw® is opgezet door vroedvrouw Margot van Dijk en biedt medische kennis voor menselijke zorg. De Academie is er zowel voor zwangeren, ouders, en mensen met een kinderwens als voor zorgverleners en andere geboortewerkers.
Op de Academie van Vraag de Vroedvrouw® vind je artikelen, masterclasses en webinars voor zowel geboortewerkers als zwangeren.
Verloskundige (wetenschappelijke) kennis versterkt de autonomie van de zwangere én versterkt de positie van de geboortewerker in de geboortezorg.
Meer artikelen op de Academie
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Één keer per maand krijg je een update van Vraag de Vroedvrouw met de nieuwe artikelen die zijn geplaatst, diepgang in de wereld van de verloskunde en een persoonlijk tintje!
© 2023 Vraag de Vroedvrouw