Langdurig gebroken vliezen
Wat zegt de wetenschap over de risico's?
Wanneer de vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn, spreken we van langdurig gebroken vliezen. Wanneer er op dat moment geen weeën zijn, is het advies in de meeste regio’s om de zorg over te dragen naar de tweedelijn. Wanneer er na 48 tot 72 uur gebroken vliezen nog geen weeën zijn, wordt geadviseerd om de baring in te leiden.
Een risico van (langdurig) gebroken vliezen voor de zwangere, is het oplopen van een infectie. In de meeste gevallen gaat het om een ontsteking van de vliezen (chorioamnionitis) in de zwangerschap of een ontsteking van het baarmoederslijmvlies (endometritis) in de kraamtijd. Chorioamnionitis kan leiden tot een infectie bij de baby.
Zowel het afwachten van de baring als het inleiden van de baring is een goede optie voor moeder en kind bij de afwezigheid van tekenen van infectie.
Daarom is het belangrijk dat een zwangere op de hoogte wordt gesteld van de mogelijke voor- en nadelen van beide opties, zodat ze zelf een keuze kan maken.
Hoeveel groter wordt de kans op een infectie na 24 uur? Hoe verandert deze kans bij de baby? Wil je het uitgebreide artikel lezen om mét wetenschappelijke onderbouwing een keuze te maken? Kijk dan hier.
Wil je meer weten over langdurig gebroken vliezen?
Dan kun je op de Academie van Vraag de Vroedvrouw® het uitgebreide artikel lezen! Daarin geven we antwoord op de volgende vragen:
- Wat als de vliezen breken en er geen weeën zijn?
- Waar komt de 24-uurs grens vandaan?
- Wat zijn de risico’s van langdurig gebroken vliezen?
- Wat is het beleid bij langdurig gebroken vliezen?
- Wat is de onderbouwing van het beleid?
- Hoe blijft de kans op een infectie zo laag mogelijk?
Wat is Vraag de Vroedvrouw®?
Vraag de Vroedvrouw® is opgezet door vroedvrouw Margot van Dijk en biedt medische kennis voor menselijke zorg. De Academie is er zowel voor zwangeren, ouders, en mensen met een kinderwens als voor zorgverleners en andere geboortewerkers.
Op de Academie van Vraag de Vroedvrouw® vind je artikelen, masterclasses en webinars voor zowel geboortewerkers als zwangeren.
Verloskundige (wetenschappelijke) kennis versterkt de autonomie van de zwangere én versterkt de positie van de geboortewerker in de geboortezorg.
Meer artikelen op de Academie
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Één keer per maand krijg je een update van Vraag de Vroedvrouw met de nieuwe artikelen die zijn geplaatst, diepgang in de wereld van de verloskunde en een persoonlijk tintje!
© 2023 Vraag de Vroedvrouw