Hyperemesis Gravidarum

HG (2)

Geschreven door: Leonie Flipse
Gepubliceerd op: 23 augustus 2023

Hyperemesis gravidarum (HG) is een extreme vorm van misselijkheid en/of braken tijdens de zwangerschap die een sterk negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren en zowel voor moeder als kind potentieel levensbedreigend kan zijn. HG kan zowel de gehele zwangerschap duren als na enige tijd weer overgaan en er zijn verschillende gradaties en vormen mogelijk. Aangezien 74% van de vrouwen last hebben van misselijkheid en/of overgeven in de zwangerschap in het eerste trimester, is de grens tussen fysiologische misselijkheid en HG soms lastig te stellen.

Aangezien er voorheen weinig onderzoek naar HG is gedaan en er tot op heden geen landelijke richtlijn is, is de behandeling van HG in Nederland zeer divers en soms verre van optimaal. Dit artikel vat de laatste literatuur samen van het ontstaan van HG, tot de diagnose en behandeling. Voor zorgverleners en zwangeren een handig overzicht om compleet en goed op de hoogte te zijn van een voorheen ondergeschoven, maar potentieel levensbedreigende aandoening voor zowel moeder als kind.

Inhoud artikel

  • Wat is hyperemesis gravidarum?
  • Hoe wordt hyperemesis gravidarum gediagnosticeerd?
  • Welke factoren beïnvloeden het ontstaan van hyperemesis gravidarum?
  • Wie heeft er een verhoogde kans op het ontstaan van hyperemesis gravidarum?
  • Wat is het risico van hyperemesis gravidarum voor de baby?
  • Wat is het risico van hyperemesis gravidarum voor de zwangere?
  • Wat is het huidige beleid bij hyperemesis gravidarum?
  • Tips voor vrouwen met hyperemesis gravidarum
  • Samenvatting
  • Literatuur