Inleiden bij een ’te grote’ baby?

Foto: Naomi Vonk

Wanneer een baby geschat ‘te groot’ is (soms wordt 4500 gram aangehouden, soms >p95 of p97,7), wordt er soms een inleiding aangeboden, om een mogelijke schouderdystocie te voorkomen. Een schouderdystocie is een zeldzame maar serieuze complicatie, waarbij de schouder van de baby achter de symfyse vastzit en een zorgverlener handelingen moeten verrichten om deze schouder ‘los’ te krijgen.⁠

Het probleem is:⁠


👶🏿Een grote baby heeft inderdaad iets meer kans op een schouderdystocie dan een kleine baby. Tegelijkertijd vinden de meeste schouderdystocieën plaats bij baby’s met een ‘normaal’ geboortegewicht. Is gewicht wel een juiste voorspeller voor dit probleem?⁠

👶🏾Als er een schouderdystocie ontstaat, betekent dat niet altijd dat de baby daarvan consequenties op lange termijn ondervindt: meestal niet.⁠

👶🏽Het voorspellen van een ‘grote baby’ door middel van een echo, is niet bepaald accuraat. De meeste studies laten zien dat je er 15% naast kunt zitten (zowel groter als kleiner). Een baby waarvan wordt voorspeld dat hij 4500 gram weegt, kan dus zowel 3825 gram als 5175 gram wegen. Overigens wordt er meestal óverschat in plaats van onderschat.⁠

👶🏼Er is weinig bewijs dat eerder inleiden een schouderdystocie voorkomt, de meeste studies zijn (te) klein. 1 studie laat minder schouderdystocie bij eerder inleiden zien (6,8% vs 4,1%), maar interessant genoeg is er geen verschil in lange termijn problemen (schade aan de zenuwen of zuurstoftekort).⁠

👶🏻Het vermoeden op een grote baby leidt tot meer interventies/complicaties dan wanneer er daadwerkelijk sprake is van een grote baby. Onder andere een grotere kans op een keizersnede (bij een eerste kind) en fluxus (> 1 liter bloedverlies).⁠

Wanneer je voor de keuze staat: je hebt recht op volledige informatie over de voor- en nadelen van een inleiding en op basis van die kennis, mag je zelf een keuze maken. Kijk ook bij de highlight ‘grote baby’ én lees het artikel ‘Inleiding van de baring’ binnenkort op vraagdevroedvrouw.nl (zie link in bio!)⁠

Let wel: bij diabetes mellitus type 1 of 2 spelen er meer factoren een rol, daarvoor is bovenstaande onvoldoende informatie.

Margot Homepage Vraag de Vroedvrouw

Vraag de Vroedvrouw® is opgezet door vroedvrouw Margot van Dijk en biedt medische kennis voor menselijke zorg. De Academie is er zowel voor zwangeren, ouders, en mensen met een kinderwens als voor zorgverleners en andere geboortewerkers.

Op de Academie van Vraag de Vroedvrouw® vind je:

  • Diepgaande, wetenschappelijk onderbouwde artikelen over kinderwens, zwangerschap, baring, kraamtijd én over het geboortezorgsysteem.
  • Een masterclassreeks over de geboortezorg, speciaal voor geboortewerkers.

Verloskundige (wetenschappelijke) kennis versterkt de autonomie van de zwangere én versterkt de positie van de geboortewerker in de geboortezorg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Één keer per maand krijg je een update van Vraag de Vroedvrouw met de nieuwe artikelen die zijn geplaatst, diepgang in de wereld van de verloskunde en een persoonlijk tintje!

Laat een reactie achter

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.