Zwanger bij 40 jaar of ouder

Zwangere vrouw

In dit artikel gaan we in op de mogelijke (toegenomen) risico’s én de voordelen van een zwangerschap bij een leeftijd van 40 jaar en ouder. Ook belichten we het huidige beleid en de onderbouwing hiervan. Er is in Nederland (nog) geen landelijke richtlijn ten aanzien van het inleiden op basis van maternale leeftijd. Toch is in veel regio’s het advies om bij zwangeren > 40 jaar rond de uitgerekende datum een inleiding te plannen. Wat is de onderbouwing van dit beleid? En: leidt dit beleid tot betere uitkomsten?

Om een goed overzicht van (eventuele) toegenomen risico’s te geven bij een zwangerschap bij een leeftijd van 40 jaar en ouder, maken we onderscheid tussen mogelijke problemen of complicaties bij het zwanger worden, tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling.

Onderwerpen bij ´Zwanger bij 40 jaar of ouder´

  • Wat zijn de voordelen van moeder worden op latere leeftijd?
  • Welke mogelijke hobbels kun je tegenkomen bij een kinderwens vanaf 40 jaar?
  • Welke mogelijke hobbels kun je tegenkomen tijdens de zwangerschap vanaf 40 jaar?
  • Waarom krijgen oudere zwangeren het advies voor een inleiding met 40 weken?
  • Wat zijn de alternatieve mogelijkheden?