Zwanger bij 40 jaar of ouder

Nederlandse vrouwen krijgen, net als in de rest van de (westerse) wereld, steeds later hun eerste kind. De gemiddelde leeftijd van eerste keer-moeders steeg van 24,3 jaar in 1970 naar 30,1 jaar in 2020, waarvan 16,2% van deze vrouwen 35 jaar of ouder was (CBS, Statline, 2020). Het uitstellen van het moederschap is mogelijk door effectieve en veilige anticonceptie. Daarnaast bieden verbeterde vruchtbaarheidstechnieken meer mogelijkheden aan oudere vrouwen met een kinderwens (Rademaker, 2020).

In dit artikel gaan we in op de mogelijke (toegenomen) risico’s én de voordelen van een zwangerschap bij een leeftijd van 40 jaar en ouder. Ook belichten we het huidige beleid en de onderbouwing hiervan. Er is in Nederland (nog) geen landelijke richtlijn ten aanzien van het inleiden op basis van maternale leeftijd. Toch is in veel regio’s het advies om bij zwangeren > 40 jaar rond de uitgerekende datum een inleiding te plannen. Wat is de onderbouwing van dit beleid? En: leidt dit beleid tot betere uitkomsten?

Om een goed overzicht van (eventuele) toegenomen risico’s te geven, maken we onderscheid tussen mogelijke problemen of complicaties bij het zwanger worden, tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling.

Zwangere vrouw