Ruptuur en episiotomie

Tijdens het laatste stuk van de persfase, als het hoofdje van de baby ‘staat’, rekken de vagina, huid en spieren flink op. Toch kan er tijdens de geboorte een scheur(tje) in het perineum, de vaginawand, de bekkenbodemspieren en/of andere weefsels ontstaan. Dit wordt in medische termen een ruptuur genoemd en kan in verschillende gradaties voorkomen. Soms kiest de zorgverlener ervoor om een episiotomie (knip) te (willen) zetten. Bijvoorbeeld bij het gebruik van een vacuümpomp om mogelijk een (sub)totaalruptuur te voorkomen.

Wat is een episiotomie precies en kan dit daadwerkelijk een subtotaalruptuur voorkomen? Wat maakt de kans op een ruptuur kleiner? Wat zijn de effecten van verschillende bevalhoudingen op de kans op een ruptuur? Welke rol heeft de zorgverlener in het voorkomen van een ruptuur? Deze en nog meer vragen zullen in dit artikel worden beantwoord.

Onderwerpen

Ontwerp zonder titel (9)