Vitamine K

Als ouders dat willen, krijgen alle Nederlandse baby’s na de geboorte 1 milligram vitamine K oraal toegediend door de verloskundige. Tot de baby 13 weken oud is, worden ouders geadviseerd om de baby dagelijks 150 microgram vitamine K-druppels te geven. Vanaf halverwege 2022 verandert dit beleid. Volgens protocol dient de verloskundige dan na de bevalling 1 milligram per injectie toe in het bovenbeen. Als de ouders dit niet willen, wordt als alternatief drie doses van 2 milligram via de mond aangeboden. Maar wat doet vitamine K eigenlijk? Waarom hebben baby’s extra vitamine K nodig? Welk risico loopt een baby zonder vitamine K-shot? Zijn er ook alternatieven voor een injectie? Dit artikel geeft antwoord op deze en andere vragen over vitamine K.

Onderwerpen

  • Wat is vitamine K?
  • Wat is het risico van een vitamine K-tekort?
  • Hoe kunnen bloedingen door een vitamine K-tekort (VKDB) voorkomen worden?
  • Waarom is het landelijk advies een injectie?
  • Welke nadelen zitten aan het toedienen van vitamine K?
  • Wat kan ik doen als ik mijn baby geen vitamine K wil geven?
Vitamine K