De (veiligheid van de) thuisbevalling

Nederland heeft een uniek verloskundig systeem, waarbij de zwangere keuzevrijheid heeft in de plek van bevallen. In Nederland is het mogelijk om (poli)klinisch in het ziekenhuis, thuis of in een geboortecentrum te bevallen met de begeleiding van een verloskundige en kraamverzorgende. In 2021 is de Nederlandse thuisbevalling aangemerkt als immaterieel erfgoed; wereldwijd wordt nergens zoveel thuis bevallen als in Nederland. Dit artikel richt zich op de thuisbevalling. Is thuis bevallen veilig en hoe wordt de veiligheid van de thuisbevalling gewaarborgd? Hoe zijn de baringsuitkomsten bij een thuisbevalling ten opzichte van een (poli)klinische bevalling? Ook wordt de vergelijking gemaakt met het buitenland waarin onder andere de perinatale sterftecijfers in verschillende landen worden toegelicht.

Geschreven door Nadine Achtereekte \ Aangevuld door Margot van Dijk

Thuisbevalling