Doorknippen van de navelstreng

Uit laten kloppen of meteen doorknippen?

Na geboorte van de baby stroomt er nog bloed van de baby door de navelstreng. De baby krijgt hierdoor een deel van zijn eigen bloed terug vanuit de placenta. Tot minstens tien minuten na geboorte van de baby kan de navelstreng nog bloed vervoeren.

Baby’s die vroeg worden afgenaveld, hebben gemiddeld een lager geboortegewicht, lagere hemoglobinewaarden tot 48 uur na de geboorte, een lagere ijzervoorraad en een grotere kans op ijzergebrek tot zes maanden na de geboorte. Mogelijk hebben zij ook een minder goede neurologische ontwikkeling, zelfs tot een leeftijd van vier jaar.

Er is geen bewijs voor nadelen van laat afnavelen voor de moeder of het kind.

Wat is dan een goed moment om die navelstreng door te knippen? En wat is er mogelijk bij een keizersnede? Wil je het uitgebreide artikel lezen om mét wetenschappelijke onderbouwing in gesprek te gaan met je zorgverlener? Kijk dan hier.

Wil je meer weten over afnavelen?

Dan kun je op de Academie van Vraag de Vroedvrouw het uitgebreide artikel lezen! Daarin geven we antwoord op de volgende vragen:

  • Wat gebeurt er na de geboorte in de navelstreng?
  • Wat betekent laat afnavelen voor de barende?
  • Wat betekent laat afnavelen voor de baby?
  • Waaraan herkennen we een goed moment om af te navelen?
  • Bij welke baby’s is het extra belangrijk om niet te vroeg af te navelen?
  • Kun je na een keizersnede de navelstreng laten uitkloppen?
  • Zijn er ook alternatieven voor het laten uitkloppen van de navelstreng?

Wat is Vraag de Vroedvrouw®?

Vraag de Vroedvrouw® is opgezet door vroedvrouw Margot van Dijk en biedt medische kennis voor menselijke zorg. De Academie is er zowel voor zwangeren, ouders, en mensen met een kinderwens als voor zorgverleners en andere geboortewerkers.

Op de Academie van Vraag de Vroedvrouw® vind je artikelen, masterclasses en webinars voor zowel geboortewerkers als zwangeren.

Verloskundige (wetenschappelijke) kennis versterkt de autonomie van de zwangere én versterkt de positie van de geboortewerker in de geboortezorg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Één keer per maand krijg je een update van Vraag de Vroedvrouw met de nieuwe artikelen die zijn geplaatst, diepgang in de wereld van de verloskunde en een persoonlijk tintje!